Kövess minket

Stílus

Öt év alatt 19 milliárd dollárt termelt a Jordan Brand a Nike-nak, Michael Jordan viszont csak a pénz töredékét látja ebből

Megosztva

Michael Jordan 1984-ben még vonakodott attól, hogy aláírjon egy sneaker kollaborációról szóló szerződést a Nike-val. Ez 2023-ban nevetségesnek tűnhet, de akkoriban Jordan az Adidas-hoz húzott, miközben a Converse szinte monopolizálta a kosárlabdacipők piacát, miután olyanokat szerződtetett, mint Magic Johnson, Larry Bird és Julius Erving. A Nike ekkor még nem arról volt ismert, hogy a kosárlabdát kedvelő márka lenne, mivel leginkább atlétáknak készítettek cipőket. Jordant végül a szüleit beszélték rá a Nike-val való találkozóra, a többi pedig történelem.

A kezdeti szerződés 5 évre szólt, évi 500 000 dolláros fizetéssel. Jordan számára a legfőbb szempont az volt, hogy már az első pillanattól kezdve egy saját nevével elátott cipőt fognak neki készíteni. A Nike remélte, hogy a Michael Air Jordan 1-je 4 év alatt 3 millió dollárt hoz majd a konyhára. Ehelyett az első 12 hónapban a Nike közel 130 millió dollárt keresett. Innen pedig már nem volt visszaút a vállalat számára, nem sokkal később kosárlabdacipő-konglomerátumként pozícionálták magukat. 2022 óta a Jordan márka 3 millió dollárt termel 5 óra leforgása alatt, a Boardroom szerint pedig az elmúlt 5 év során a Jordan márka a Nike számára elképesztő 19 milliárd dollárt hozott.

Michael Jordan ennek csak a töredékét, 5%-át kapja meg, ami rendkívül alacsony százalékos arány. 2020-ig Jordan 1,3 milliárd dollárt keresett a Nike-val kötött szerződéséből, ami azért így is messze a legmagasabb összeg, ha az NBA sportolóit vesszük alapul. 

Michael Jordan útját persze mások is követték, LeBron James szerződése például addig tart, ameddig azt James szeretné, ami lényegében azt jelenti, hogy egy életre aláírt a Nike-hoz. Nem tudni, hogy LeBron mennyit keres a termékei eladásából, de tekintve, hogy már több mint 1 milliárd dollárt ér, biztosra vehető, hogy hasonló szerződése van, mint MJ-nek.

(The Sports Rush)