Gasztro
Petrezselyemben az erő!
Ha egy ételből a legjobbat akarjuk kihozni, akkor legtöbbször a petrezselyem aromáját hívjuk segítségül, azonban azt, hogy azt kevesen tudják, hogy nemcsak ízlelőbimbóinkat tesszük vele boldoggá, hanem a lelki nyugalmunkról is gondoskodik!
Nem is gondolnánk, hogy egy tányér mennyei petrezselymes burgonyában mennyi erő van.
Summa summára, a petrezselyem nemcsak finom és egészséges, hanem sokoldalú konyhai elem is. Ennek a zöldségnek magas káliumtartalma van – 100 gramm petrezselyem körülbelül 1000 milligramm ásványi nyersanyagban gazdag. Összehasonlításképpen: a teljes kiőrlésű kenyér ennek csak negyedét tartalmazza.
A petrezselyem egy igazi tápanyagrobbanás a szervezetnek. Hiszen több vitaminnal is büszkélkedhet – A, B1, B2, C és E -, továbbá vannak még benne nyomelemek: réz, cink és fluor. A különleges ízéért pedig az illóolajai a felelősek.
Legjobb, ha sima egyszerű petrezselyem leveleket választasz, mert a göndörrel ellentétben, azok sokkal illatosabbak.
A konyhai felhasználásnál ne feledkezz meg arról, hogy a petrezselyem nem bírja a magas hőmérsékletet, ezért az ételeket utoljára ízesítsd vele. Meglátod, hogy sokkal intenzívebb aromával találkozol majd.
(zena.pravda.sk nyomán)