Kövess minket

Hiphop

Snoop Dogg megvette a Death Row Records-t, mostantól ő a főnök

Megosztva

Snoop Dogg megszerezte a Death Row Records-t, a legendás hiphop kiadót, mely anno a Long Beach-i előadó debütáló, ‘Doggystyle‘ című lemezét is kiadta.

Snoop tavaly novemberben nyilvánosan arról beszélt, hogy szeretné magánál tudni a kiadót, mert szerinte fel tudná virágoztatni feltörekvő nyugati parti előadókkal.

“Úgy gondolom az egész Death Row-nak az én kezembe kéne lennie. Nekem kéne vinnem. Úgy ahogy most a Def Jam-nél fontos pozícióban vagyok, a Death Row még többet jelent nekem, mivel segítettem létrehozni. Át kéne adniuk nekem, hogy pörögjön a merch és hogy be tudjunk vonzani új West Coast előadókat” – mondta a rapper egy interjúban.

Snoop már akkor arra utalgatott, hogy a kiadó megszerzése nem csak álmodozás, hanem hamarosan valósággá válhat, most pedig a Business Wire-on megjelent közlemény szerint már Snoop tulajdona is a Death Row. A kiadó az elmúlt időszakban többször gazdát cserélt, 2019-ben például egy rövid ideig a Hasbro játékgyártó tulajdonába került, miután felvásárolták az Entertainment One nevű céget, melynek a Death Row is részese volt. A Hasbro tavaly tavasszal adott túl a kiadón, mivel nem tudtak vele mit kezdeni, akkor 385 millió dollárt kaptak érte. Snoop végül az MNRK Music Group-tól vette át a labelt, de a deal részletei nem nyilvánosak, nem tudni, hogy mennyit fizetett érte.

A Death Row-t Dr. Dre, Suge Knight, Dick Griffey, és a D.O.C. alapították a ’90-es évek elején. Snoop karrierjét a ’93-as Doggystyle lemezzel indították be, de olyan rap ikonok is jelentettek meg itt zenéket, mint 2Pac, Dr. Dre, vagy épp Nate Dogg. Snoop a vásárlást követően kiadott sajtóközleményében azt írja, hogy izgatott és hálás a lehetőségért, hogy egy ennyire ikonikus kiadót vihet, mely a hiphopon belül igen erős kulturális jelentőséggel bír, majd így folytatta:

„Jó érzés, hogy egy olyan kiadó került hozzám, mely a karrierem elejétől kezdve velem volt, alaptag voltam ott. Ez egy nagyon fontos pillanat számomra”

Snoop 1998-ban lépett le a kiadótól, akkor azt nyilatkozta, hogy már semmi sem maradt a régi Death Row-ból, Dr. Dre lelépett, 2Pac meghalt, Suge Knight pedig börtönben van. Snoop február 13-án amúgy új nagylemezt jelentet meg B.O.D.R. (Bacc on Death Row) címmel, majd ugyanazon a napon a Super Bowl félidei showjában is fellép Dr. Dre, Eminem, Kendrick Lamar, és Mary J. Blige társaságában.

(Pitchfork)