Kövess minket

Bulvár

„Soha egy napot nem kell többé dolgoznom” – mondta Iggy Azalea miután eladta az egész diszkográfiáját több tízmillió dollárért

Megosztva

Iggy Azalea bár nyáron visszatért önkéntes nyugdíjából, nem sok zenét adott ki, helyette most eladta jogait és diszkográfiájának nagy részét egy atlantai befektetési társaságnak – számol be róla a Complex és a Billboard. De miről is van szó pontosan?

A Billboard hétfőn tett közzé egy beszámolót arról, hogy az ausztrál énekesnő eladta katalógusának (nevezhetjük ezt akár diszkográfiának is, a tengerentúli zenei sajtó zsargonja a „catalog” szóval él ezesetben) egészét a georgiai Domain Capital Groupnak. Ez magába foglalja legnagyobb slágereinek („Fancy,” „Problem,” „Black Widow„) kiadási részesedését és a master felvételek jogait is (masternek, avagy master recordingnak nevezik a kiadásra került dalok eredeti felvételeit/fájljait; ezek azok a források, amikből a későbbi, kiadásra kerülő formátumok készülnek, lásd: streamek, MP3-ak, CD-k, bakelitek), minek az értéke egy magas 8 számjegyű összeg, állítja egy, a „dealhez közeli”, jól informált forrás.

Ahogy a Complex kiemeli, mint ilyen megállapodásoknál lenni szokott, a pontos összeg egyelőre ismeretlen, és még nem publikálták, egy úgynevezett „eight-figure deal” viszont valahova 10-és 99,999,999 millió dollár közé esik, tehát forintba átszámolva legrosszabb esetben is 4-, legjobb esetben pedig 39 milliárd forint üti Iggy markát. Zárójel: Ez a gyakorlat nem egyedülálló, trapfronton Future volt még az, aki eladta a katalógusát, ő speciel az Influence Media Partners vállalatnak, az ő esetében is több tízmillió dolláros mértékekre hivatkoztak. Mindez megosztó téma a zeneiparon belül, ha visszaemlékszünk, Kanye West egy korábbi Twitter-kirohanása során 2020-ban még azért kampányolt, hogy az előadóknak maguknak kéne birtokolniuk a master felvételeiket (ekkor osztotta meg a kiadókkal kötött szerződéseit is az interneten), a The Guardian akkori cikke szerint ez egy alapjaiban megváltozó zeneipar előjele lehet, ahol a zenészek uralják a saját anyagaikat – Azalea és sok más előadó esetében ez persze épp ellenkezőleg van.

Iggy híre hamar terjedni kezdett Twitteren, az énekesnő válaszolt is néhány kommentelőnek, tisztázva a saját álláspontját. Egy hozzászóló felvetette, hogy reméli, Azaela nem úgy végzi majd, mint Taylor Swift, aki hasonló üzletet kötött korábban.

Iggy erre válaszolt egyenesen és szárazan, elsütve, hogy olyan jól járt, hogy soha többé egy napot sem kell majd dolgoznia a jövőben. „Taylor nem profitált abból a megállapodásból. Én eladtam a katalógusom egy részét annak, akinek akartam, egy olyan összegért, hogy soha egy napot nem kell többé dolgoznom az életem hátralévő részében. Szeretlek titeket, de a masterekről szóló diskurzus kicsit összetettebb annál, mint amit ti tudtok az üzleti világról.”

Ezután megkérdezték, hogy miért most határozott úgy, hogy eladásra bocsátja a katalógusát. „A megfelelő dealre vártál?” – tette fel a kérdést egy felhasználó.

Mint válaszából kiderült, Azalea egy nagyobb befektetést tervez egy másik, megnevezetlen üzleti projektjébe, ezért adta erre a fejét:

Most már (részben) értjük, a jövőben pedig feltehetőleg több dolog is kiderül majd, beleértve a deal pontos értékét is.

(Complex, Billboard)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés