Aztaa
Tavaly fejenként „csak” 17,1 liter bort fogyasztottak a magyarok

2024‑ben Magyarországon összesen 1,7 millió hektoliter bor fogyott – ez személyenként mindössze 17,1 liter, ami csökkenő tendenciát mutat az országban. Ez a visszaesés megfelel a globális trendeknek, Magyarország esetében pedig különösen 2017 óta látható koncentrált csökkenés. Az okok között a bor árának növekedése és az antialkoholista mozgalmak aktivitása szerepelnek, melyek érzékelhetően befolyásolják a fogyasztói magatartást.
Ugyanakkor 2024‑ben a magyar borexport bővült is: több mint 1,4 millió hektoliter bort és pezsgőt exportáltunk, az export értéke pedig 129 millió euróról 149 millió euróra emelkedett. Ezzel párhuzamosan az import gyakorlatilag változatlan maradt: 95 ezer hektoliter, melynek kétharmada palackozott bor volt.
A csökkenő hazai fogyasztás mögött az is áll, hogy a fiatalabb generációk, különösen a fiatal felnőttek, más típusú alkoholos italokat részesítenek előnyben a bor helyett. A szőlőültetvények telepítése is visszafogott volt: 2024‑ben csupán hozzávetőleg 170 hektár került újratelepítésre, így a megművelt szőlőterület országos szinten mintegy 56 400 hektárra nőtt.
(24.hu)
