Kövess minket

Film

Tiszteletbeli Oscart kap Michael J. Fox

Megosztva

Az amerikai filmakadémia keddi közleménye szerint Euzhan Palcy, Diane Warren, Peter Weir és Michael J. Fox kapja meg a tiszteletbeli Oscar-díjat, amit 13. alkalommal november 19-én adnak át Los Angelesben.

A filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díjaival a testület kormányzói a filmművészet kiemelkedő alkotóit tüntetik ki évente.  David Rubin, a filmakadémia elnöke közleményében kiemelte, hogy Michael J. Fox, akinek idén a Jean Hersholt Humanitárius Díjat ítélték oda, „fáradhatatlanul támogatja a Parkinson-kór kutatását, és határtalan optimizmusa példázza, hogy egyetlen ember milyen hatással van milliók jövőjének megváltoztatására„. Fox 2000-ben hozta létre a Michael J. Fox Alapítványt a Parkinson-kór kutatására. Négy könyve is megjelent, és az Oscar-díjas filmrendező, Davis Guggenheim hamarosan dokumentumfilmet készít róla.
    
Euzhan Palcyt az elnök a filmtörténet úttörő filmeseként méltatta. Diane Warrennel kapcsolatban pedig kiemelte, hogy „zenéje és dalszövegei számtalan mozgókép érzelmi hatását fokozták, és zenei művészek generációit inspirálták„. A többek közt a Holt Költők Társaságát, és a Truman Show-t is jegyző filmrendező, Peter Weirről olyan művészként emlékezett meg, „akinek munkája emlékeztet minket arra, hogy a film milyen erővel képes az emberi tapasztalatok teljes skáláját felvonultatni„.

Tavaly a Jean Hersholt-díjat Danny Glover kapta, a többi tiszteletbeli Oscart pedig Samuel L. Jackson, Elaine May és Liv Ullmann.

A 95. Oscar-díjátadó gálát 2023. március 12-én rendezik meg.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés