Kövess minket

Aztaa

Több ezer marihuána birtoklás miatt elítélt amerikai kapott elnöki kegyelmet

Megosztva

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kegyelmet adott minden olyan amerikai állampolgárnak, aki valaha marihuána birtoklásért lett elítélve szövetségi szinten. Az elnök továbbá a marihuána jelenlegi drogbesorolását is felülvizsgálná, ugyanis azt továbbra is az LSD-vel és a heroinnal tartják egy kategóriában, annak ellenére, hogy sok államban legális.

Az elnöki kegyelem kb. 6500 embert érinthet, ennyien lehetnek azok, akiket 1992 és 2021 között ítéltek el birtoklásért, szövetségi szinten legalábbis. A marihuána birtoklása és fogyasztása a ’70-es években lett illegális az Egyesült Államokban. Az enyhítés nem érinti azokat, akik a marihuána kereskedelem miatt ülnek börtönben. Szakértők szerint jelenleg amúgy senki nem ül szimplán birtoklás miatt szövetségi börtönökben, viszont a kegyelemnek köszönhetően az érintettek könnyebben találhatnak munkát, lakhatást, és az egyetemre való jelentkezésüket sem nehezíti többé a múltjuk.

Állami szinten sokkal több marihuána birtoklás miatt elítélt van az USA-ban, Biden arra kérte a kormányzókat, hogy kövessék a példáját és adjanak ők is kegyelmet ezeknek az embereknek.

Biden továbbá felkérte az Egyesült Államok legfőbb ügyészét, hogy vizsgálja felül a marihuána jelenlegi besorolását, mivel habár több államban is legális, de mégis egy kategóriában van a heroinnal, miközben a halálos fentanilt egy gyengébb kategóriába rakták, ami az elnök szerint teljesen érthetetlen.

(New York Times)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés