Kövess minket

Aztaa

Tortát kent a Mona Lisára egy férfi, aki kerekesszékes idős hölgynek álcázta magát a Louvre-ban

Megosztva

Furcsa „performatív” (?) akció törte meg a párizsi Louvre Múzeum viszonylagos csendjét a minap, aminek a híre rögtön körbejárta a világsajtót és a közösségi médiát.

A Sky szerint ugyanis támadást intéztek Leonardo Da Vinci Mona Lisája ellen – az elkövető egy kerekesszékes, fekete félhosszú hajú idős hölgy volt, akiről hamar kiderült, hogy egyik felsorolt jellemző sem igaz rá, tekintve, hogy egy álruhába bújt, meg nem nevezett férfiről volt szó, akinek valójában nincs is szüksége tolószékre, nem mellesleg parókát is visel.

Az elkövető egy tortával közelítette meg a legendás festményt, majd megpróbálta betörni az azt védő golyóálló üveglapot, hogy megdobhassa süteményével a művet. Miután ez nem sikerült – kapaszkodjunk meg -, elkezdte szétkenni a tortahabot az üvegen, majd romantikus búcsúgesztusképp rózsákat dobált mindenfelé, amíg a biztonságiak el nem távolították – az odacsődült turistatömeg pedig egy emberként videózta mindezt, íme:

Mint az alábbi felvételen látszik, a biztonsági szolgálat kesztyűs kézzel lépett fel az ismeretlen férfi ellen, akinek még ideje is volt arra, hogy kilépő gondolatokkal búcsúzzon a stuntot rögzítő emberektől.

Hogy milyen megfontolásból történhetett az akció? Nem tudni pontosan, de a rózsadobálás közben ez hangzott el a ránézésre huszonpár éves férfi szájából: „Gondoljatok arra, hogy vannak olyan emberek, akik tönkreteszik ezt a bolygót, ezért tettem” – idézi a Népszava magyarul.

Egyelőre nem derült ki, hogy vár-e egyáltalán büntetés az elkövetőre, ha pedig igen, akkor pontosan milyen, annyi viszont biztos, hogy a Mona Lisa sértetlen maradt hála az üvegnek, amit azóta szépen tortátlanítottak.

Borítókép: The Independent

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés