Aztaa
Uborkás nutella, szalonnás fagyi, Túró Rudis hot-dog – kaják melyek csak papíron undorítóak
Gusztustalan, furán néznek rád, mégis isteni.
Akármennyire is tudod, hogy a fagyit és a szalonnát nem egymásnak teremtette az ég, mégis jó megbotránkozó tekintetek tüzében tunkolgatni az egyiket a másikba. Magyarázat nincs, egyszerűen néha utat kell adni ízlelőbimbóink kívánságának. Figyelem, étrendmegújító ötletek következnek!
Aki valaha járt menzára, az nagyon jól tudja, hogy érdekes kajakombinációk nem csak unatkozó kisgyerekek, buli után kajakómás egyetemisták és modern szakácsok tányérján születnek, hanem sokszor a konyhásnénik is így feszegetik ízvariációk határait egy átlagos keddi ebédnek szánt, megporcukrozott káposztás tésztával.
A nem megszokott ételkombinációk értékes piaci rését már több étterem felfedezte, sok helyen kifejezetten erre építik a vendégcsalogatást. Néhány évvel ezelőtt komoly fejtörést okozott az Örs vezér teréről szerzett szórólap, ahol a rántott húsos pizzát a világ legnagyszerűbb dolgaként hirdették. Az egyik Király utcai pizzázó a kirakatban hirdeti a nutellás pizzáját, a kürtőskalácsba töltött fagyi pedig a legújabb őrület a turisták körében.
Sydney-ben tavaly figyeltek fel a mekis krumpli és a fagyi szerelemgyereke által kialakított piaci résre, és a menüsorba állították a sült krumplis fagyit. Nem az ízesítést, hanem konkrétan úgy kell elképzelni, hogy egy tálca ropogós sült krumplira rápakolnak két nagy gombóc fagyit. Az ötletgazdák egyetlen igazi versenytársat látnak az üzletben: a klasszikus mekis kombinációt.
Mi számít furcsának?
Az adott kulturális közeg nagyban meghatározza, mit mivel „normális” enni. Belgiumban például mindent a nemzeti ételnek számító sült krumplival esznek, a flamand gulyástól kezdve a kagylóig bezárólag. Izlandon teljesen hétköznapi, hogy a rohasztott cápahúst sajátos prosciuttoként fogyasztják. Ugyanez fordítva is igaz, saját tapasztalat alapján a külföldiek sokszor elmebetegnek nézik a magyar embert, amikor vastagon zsírral keni meg a kenyerét, és még jól meg is szórja azt pirospaprikával.
Akármekkora gurmé is legyen valaki, minden, izgágább ízlelőbimbóval megáldott egyed tarsolyában lapulnak olyan kombinációk, amit nem feltétlenül csapna ki szívesen egy céges ebéden az asztalra, de titokban, jóleső hümmögések közepette elmajszol. Ennek több oka is lehet: gyerekként sok marhaságot összeeszik az ember, elenyésző részük pedig rájön, hogy valóban finom. Kollégistaként és kezdő egyetemistaként az éhes csütörtök esték és az alaposan megcsappant hűtő tartalma is ráveheti az embert, hogy bizony ropival egye a májkrémet, ketchuppal a tésztát, sajtkrémmel a Tuc kekszet. De ugyanígy léteznek városi legendák furcsa ételkombinációkról, amit egy kísérletezőbb pillanatban be lehet próbálni, csak át kell esni a kezdeti undoron. Facebookon végeztem közvélemény-kutatást, milyen ismert és kevésbé ismert furcsa ételek kerültek már tányérra. A válaszok alapján mindannyiunkban ott lapul a gasztro-perverz.
Mekis fagyi sült krumplival
A furcsa kajakombinációk már-már unalmassá vált Hosszú Katinkája a vaníliafagyiba (a vadócabbak az öntetes fagyikat is bevállalják) mártogatott sült krumpli. Sokaknak ez az első lépése az össze nem illő ételek egymásba tunkolásának csodálatos útvesztőjébe, mindenki kipróbálta már gyerekkorában csak a hecc kedvéért, aztán rájött, hogy ez tényleg finom.
Túró Rudis hot-dog
Igazi hungarikum, a haladó szellemű napközik koronázatlan királya, szinte magától értetődik, mennyire belekívánkozik a kis túrós szelet a kiflibe. Nálunk nem kirántják az édességeket – mint például Amerikában, ahol a rántott Snickerstől kezdve MINDENT bepaníroznak ami él és mozog -, hanem kiflibe nyomják. Egyszerű, nagyszerű, rendhagyó hot-dog.
Májkrémes-vajas kenyér
Szintén általános iskolás emlék, amikor a menzán jó ötletnek tartották egyidejűleg májkrémmel és vajjal is megkenni a kenyeret. Nehéz terep, kezdő konyhás nénik ne próbálják: aki nem mestere a rétegezésnek, azaz nem tudja pontosan hogyan válassza el a keményebb vajat a lágyabb májkrémtől, az olyan elegyet alkothat a két összetevőből, amit automatikus öklendezés követ.
Édes kalács mindennel, ami nem édes
Nem csak lekvárt lehet ám rá tenni! Májkrémet, sajtot, parizert, párizsit, kolbászt, szalonnát, BÁRMIT. Szintén Amerikában ez egyébként nem is számítana furcsaságnak, hiszen ott a legtöbb péksüteménynek édeskés íze van.
Toastkenyér libazsírral, majonézzel, kakaóba mártogatva
Kommentár nélkül.
Kovászos uborka kakaóba mártva, a haladóknak nutellával
Bizonyos kívánós kismamák és menstruációs görcsökkel küzdő lányok enyhet adó eledele. A terhes nők két lábon járó ötletkánaánok ilyen tekintetben, hiszen a hormonok jócskán megkavarják az ízlelést és a szaglást is. Emellett egyes kutatások szerint a szervezet a terhesség alatt azt kívánja, amiből hiány van a terhesség során a szervezetben, azt viszont egyelőre még a sokat látott brit tudósok sem tudták megállapítani, az uborka és a nutella egyidejű bevitele milyen fontos tápanyagokat juttat a babának.
Lekváros kenyér sajttal vagy felvágottal.
Valahol érthető, hiszen a lekvárt sokszor kínálják sós főételekhez, sajtokhoz, húsokhoz. Értelmezhetjük úgy is, mint gourmé tízórai, szóval nem is olyan furcsa szokás, és eskü nem azért mondom mert szeretem!
A híres Elvis-szendvics
Ki lehetne a legnagyobb szószólója a beteg kajakombóknak, mint a király? Oké lehetne más is, de a legenda szerint Elvis élt-halt a mogyorókrémes-baconos-banános melegszendvicsért, ami azért elég meredek. A receptet halála után nagyon felkapták az amerikai szendvicsezők. Az instant inzulinsokk Elvis nevét viselve ma is rengeteg vendéglátóipari egység menüjén szerepel, és senki nem néz rád furán, ha rendelsz belőle.
Írta: Polák Zsóka