Stílus
Valóban egészséges az alma?
A népszerű ehető almafajták száma körülbelül 30. Nekünk elég egyet kiválasztani, és naponta elrágcsálni. Elképesztő, hogy milyen hatása lesz!
Igen, az alma valóban az, aminek hisszük: nagyon egészséges. Napi egy alma enyhíti a szívbetegségek kockázatát, növeli a tüdőkapacitást, csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását és az Alzheimer kockázatát, fehéríti a fogakat, de rendszeres fogyasztásával még a cukorbetegség kialakulásának esélye is kisebb lesz.
Mit is javít? Ja, a memóriát!
Tele vitaminokkal, antioxidánsokkal – vagyis edzés előtt is érdemes megenni egyet, felpörget. C-vitamin tartalma magas, de nem emiatt érdemes elrágcsálni naponta egyet. Gazdag kvercetinben, amely immunerősítő. A benne lévő polifenolok megakadályozhatják az idő előtti ráncok kialakulását. A polifenol amúgy is csodaszer: még a rák kifejlődését is lassíthatja. Együk héjastól: a polifenol szint – ami az antioxidánsok egyik fő forrása – bizonyítottan ötször magasabb az alma héjában, mint a húsában. Az alma fogyasztása serkenti az acetilkolin elnevezésű neurotranszmittert, ez pedig igen jól jön az idegrendszer megfelelő működéséhez, ezáltal pedig javul a memória. Egy közepes alma 4 gramm oldható rostot tartalmaz. Ezek a rostok alkalmasak a vércukorszint, és szérum-koleszterin szint helyes beállítására. A benne lévő pektin tisztítja a belet.
Így válasszunk a sokaságból!
A túlsúly, az érelmeszesedés ellen ugyancsak kiváló. Édesebb változata még a gyomorégésen is segít. Az almában található oxálsavnak szerepe van a fogak tisztán tartásában, hisz eltávolítja az ételmaradékokat. Az alma könnyen felszívódó cukrokat tartalmaz. Egy alma elfogyasztása étkezés előtt félórával csökkenti az éhségérzetet, így kevesebbet eszünk a szokásosnál. Az alma rostjai ugyanakkor a rossz koleszterin felszívódását is meggátolják. Figyelem, túlzásba sem szabad vinni, napi-egy kettő elég a szervezetnek, hiszen szénhidrátot is tartalmaz!
Érdekes kérdés, hogy milyen almát rágcsáljunk. Ez ízlés dolga, vannak édesebbek és savasabbak, de jó tudni, hogy a zöldalmák csupán fele annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a piros színűek. A fenoltartalmuk is alacsonyabb, ennek alapján, ha a fő szempontunk az egészség, a piros, édesebb ízű almát válasszuk. A lényeg, hogy higgyünk a népi bölcsességnek, napi egy almát együnk meg az egészségünkért.