Kövess minket

Film

Will Smith az első színész, aki lemondott amerikai filmakadémiai tagságáról

Megosztva

Will Smith bejelentette, hogy lemond az amerikai filmakadémiai tagságáról az Oscar-díjátadón történt botrány miatt.

Smith az első színész, aki ezt megtette, de eleve csak elvétve történik ilyen lemondás az akadémiai tagok közt, ahova csak meghívásos alapon lehet bejutni. A lemondás azután történt, hogy Smith felpofozta Chris Rock-ot az idei Oscar-gálán, amiért az a felesége kopaszságán poénkodott. A színészt nem távolították el a helyszínről, nem sokkal később pedig Oscar-díjat vehetett át a „Richard király„-ban nyújtott alakításáért. A közönség egy része felállva tapsolta, Smith a színpadon bocsánatot kért a tettéért, de nem Chris-től, hanem az akadémiától. Később többen kritizálták a színészt, hogy még az afterpartira is elment, mintha mi se történt volna. Will végül egy Instagram posztban kért bocsánatot Chris Rock-tól.

A színész most egy közleményban azt írja, hogy nagyon sok mindenkit megbántott a pofonnal, Chris mellett a családja, barátai és szerettei is kínos helyzetbe kerültek. „Elárultam az Akadémia bizalmát, és megfosztottam a jelölteket és a győzteseket az ünneplés pillanatától. Összetört szívvel mondom ezt” – írta.

Will ugyan most lemondott az akadémiai tagságáról, de a fegyelmi vizsgálatot folytatják ellene, tehát lehet, hogy további szankciókat is kap a nyakába. A színész a jövőben nem szavazhat az Oscar-díjaknál, de így is kaphat díjakat, meghívhatják a jövőbeni gálákra, és megtarthatja az idei díját.

(Variety)