Keresés

2015 LEGJOBB KLIPJEI!

Offmedia- 2016.01.10. 10:00
Minden bevezető nélkül szeretnénk leszögezni, hogy nehéz átfogó képet adni, egy egész éves kliptermésről. Biztos kimarad pár kedvenc és van, akit méltatlanul elfeledünk, remélem őket az utókor megmenti tőlünk. A másik, amit szempontnak tekintettünk, hogy elsősorban a vizuális világot, egyediséget néztük, a zenét csak második elemként. Tehát klipek, nem zene, még ha nehéz is elválasztani. Sokan azt tartják igényesnek, ha valami drága, és sok benne a hóbelevanc. Ez nem gyári pékség és szakmunka, nem a vanília és a cukor mennyisége dönti el mi a jó. Vagyis nem a megtanult receptet, hanem az eredeti hozzáállást néztük. Ha szépen fotózott naplementéket akarok nézni, akkor National Geographic-ot lapozgatok, a szerelem és giccs zenei megvalósulásait most mellőzük. Harmadszor, nem értem miért nincsenek tömegével jó magyar filmek, mert biztos, hogy felsorolásunkból kihagyunk ötletes videókat, annyi jó magyar klip van. Faszák vagyunk, de komolyan, ezt így, le kell írjam.

1. Rögtön szabaduljon is el a káosz. Nem azért a Ricsárdgír az első, mert a legjobb, nincs  ilyen sorrend, hanem 2015 január 11.én jött ki. Gíréknél bármi megtörténhet, és meg is történik.

Ricsárdgír: Koala

2. Szabó Benedek és Galaxisok: A teljesség felé. Nem kell mindent túlizgulni, a klipezést se, bátorítson ez mindenkit. Mágikus realizmus a taxiban.

3. A Viccbeatz személyes beszámolója arról, mi ihleti őket és hogy ők is csak emberek, csillogó szemű rajongók. Vagyis each one teach one ahogy Krs One mondaná. Bár az album 2014-es a klip 2015-ben jött ki.

4. Bupino: Nem mindegy
Nem mindegy, hogy nem csak sima animáció, hanem következetes piktogram, emotikon orgia.

5. Gettóarcok, és gettinák! Magyar/ghánai cucc! Már csak emiatt is propagálom.A klip, oké, nem a világ legnagyobb megfejtése, de eeeember fel kellett vegyem a listára!

RedRed-Ghetto feat. Sarkodie

6. Blahaluisiana: -Ahol összeér- című szerzeménye, Benny Hill humorát modernbe átültető szellemes klip. Remélem a werk-filmben lehet látni a nagy melleket. Igen, csak ennyit fogtam fel a számból. XXI. századi ember vagyok. Mellek és rock n roll, összeér.

7. A szöveg hagymás rostélyos és almás pite blöffel fűszerezve és megúszással leturmixolva, de nem ezért jöttünk, hogy ezt elemezzük. Zene és klip 10-ből 10.
Rév Marcell és Szimler Bálint operatőr/rendező páros ötletén alapuló Balaton Method című klipfilm része ez. Egyébként az egész film beleférne erre a listára, de csak egyet emeltünk ki, hogy jusson másoknak is hely. The Roots  Next movement-jére emlékeztet picit, de van olyan jó. Ez a királyság, nem a verda előtt vonagló grillezett csibék. Még több Amoeba/Phiai klipet.
Akkezdet Phiai + Amoeba | Vagy Mindegy (OFFICIAL BALATON METHOD VIDEO 2015)

8. PMK pepita tablója. A város összes fekete fehér csempéjével. Nehéz hova tenni, mert elgurul, kocka, de kerek egész. Egyszerre tán techno és hip hop is, de pont ez adja szépségét. Vizuális és zenei játék.

9. Yvein Monq: TWUN. A Ribancsurranós-eséses klip. Az átkozott gravitáció.

Szerintem ez az év ötlete klipügyileg. Nem is folytatom, mert újabb magyartalanságokba bonyolódtatom magam magam.

10. A Lóci játszik laza. Ezek be fognak futni. Egyébként gyanítom, hogy a „Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan” című indie film zenéje mögött is  részben,ők állnak.

11. Ha össze kéne foglaljam 2015 klipkészítési tendenciáit, akkor egyfelől örült animációk, ha éppen nem az, akkor lányok mászkálnak valahol a térben és időben. Szerencsére mindig van valami plusz. Az ókorban talán nem véletlenül, a női átváltozást, ezerarcúságot a boszorkánysághoz sorolták. Moderntáncboszorkányság.

Legars - Millove

12. Zsola/Gazsi és Vanis egy igazi vad, anarchista, animációs klipben. Igen, innen-onnan van vagdosva és pont ezért jó. Bár Robotdeck neve oda van írva, ez egy Vanis remix zene.

12./b. NB-220 BPM Felett

Nem tudom, hogy valami animációs manócsapat szabadult e rá a magyar hip-hopra, de úgy néz ki, hiszen, a fentebb említett Buppino, PMK, Zsola, és egyéb más produkciókat is megszálltak az animációs megoldások. Ez amúgy, egy abszolút kedvelhető irány és legtöbb esetben szellemes is a megoldás. Itt is.

NB-220 BPM Felett

13.„Egy magános árva szív.
Egy magános árva szív. „ Tihanyi ekhohóz.

Csokonai Vitéz Mihály és Proust nyomában a Csak Neked Kislány tánczenekar, az elveszett emlékeket kutatja. Tihany a mi közös tudatalattink. Tihanyi Ekho 2015 up to date.


14. A Klipszemlét is megjárt Belau klipjével kapcsolatban csak azért vagyok elfogult, mert jó.Ez ám az érvelés. Egyébként, szoktam én is így kóvályogni kihalt vízpartokon, lányokat ritkán látok, majd nyitva tartom a szemem ezen túl. Vigyázat sekélynek indul, de hirtelen mélyül, csak vizuálisan úszni tudóknak. Nem akarok semmit belemagyarázni majd részegen.

15. Boggie: Camouflage
Boggie úgy látszik, most már végérvényesen a közös tudatalattink szociálpszichológusa, már ami a klipjeit illeti. Itt a selfie-mátrixba nyerünk bepillantást. Te is csináld, ne húzd ki magad.

16. Dope Calypso: Goodbye monkey.

Te lehet, hogy nem tudod, de bizonyos, zenei szabadkőműves körökben, ez egy nagyon menő zene. De order obscuranti, ide vagy oda ez a klip eléggé illuminál, vagyis kiviláglik a mezőnyből. Rémisztően Fantomasosan jó.

Fájó szívvel jegyzem meg hogy valamiért, a tökösebb magyar punkhardcorerockblackmetal albumok 2014-ben jelentek meg és e miatt a klipjeik is oda datálhatók, mint például ez.

Neddless: Feral cycle

Sok klipet azért nem válogattunk be, mert tudtuk róla hogy XY amerikai stb. eladó klipjét másolja, ebből is lehetne egyébként egy gyűjteményt. Lehet lesz is.

Tudom, hogy 2015 vizuális gyöngyszemeit tartalmazó összesítésben, benne kéne legyen Ákos 3 dimenziós klipje. De nincs benne, ha szeretnéd, képzeld ide.

Ha úgy érzed elfogultak, vagyunk, vagy tán valamit kihagytunk, nyugodtan kommenteld. Minket kimondottan érdekelnek, a jó, örült vagy igényes magyar klipek.

Hozzászólások

Érdekes lehet