Keresés
  • Főoldal
  • Zene
  • Egy fesztivál, amely a klasszikus zene fekete bőrű képviselőit mutatja be

Egy fesztivál, amely a klasszikus zene fekete bőrű képviselőit mutatja be

Offmedia- 2015.12.30. 10:58
Nem csak a hip-hop és blues zenész van a világon!

Forrás: Getty / iStock

A dél-karolinai Charleston városában komolyzenei fesztivált rendeznek "A zene színe" címmel, a rendezvénysorozat az afroamerikai művészek teljesítményét emeli ki.

Marion Daniel karmester azt szeretné, ha ez a fesztivál is hozzájárulna a zene színének megváltozásához - fogalmazott a CBS televíziónak adott interjújában. A karmester szerint ugyanis az afroamerikai művészek a jazz és a hip-hop világába "vonulnak vissza", és sokakban az a képzet alakult ki, hogy fekete bőrű művészek azért nem szerepelnek komolyzenei koncerteken, mert kevésbé tehetségesek. "Ez sztereotípia, nem így van, rengetegen vagyunk, akik a klasszikus zenében is jeleskedünk" - mondta a karmester, maga is fekete bőrű művész.

A mostani fesztiválon elsősorban afroamerikai művészek lépnek fel, s a komponisták közül is teret adnak afroamerikai alkotóknak, köztük például Adolphus Hailstork műveinek. Hailstork "Templom utcai szerenád" című művét egyébként most éppen annak a történelmi templomnak a szomszédságában adják elő, ahol az idén júniusban egy amerikai fehérbőrű merénylő tüzet nyitott, és kilenc embert lemészárolt.

(MTI nyomán)

Hozzászólások

Érdekes lehet