Kövess minket

Aztaa

Zokognak az orosz influenszerek, miután kitiltották az Instagramot az országból

Megosztva

Maguk alatt vannak egyes orosz influenszerek, és úgy érzik, hogy elvették a megélhetésüket, miután az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet letiltotta az Instagram appot az országban. Az orosz hatóság azután döntött így, hogy az amerikai Meta Platforms a szóvivője szerint bizonyos helyeken engedélyezte a felszólítást az oroszokkal szembeni erőszakra, de az sem tetszett nekik, hogy az orosz propagandát figyelmeztető szöveggel látták el.

Hétfőtől a legtöbb, kb. 80 milliós orosz felhasználótábornak vált elérhetetlenné az Instagram, az appon lévő, több százezres, néhol milliós követőbázissal rendelkező influenszerek egy része pedig kicsit megzuhant a hírtől. A hétvégén több felhasználó sírva búcsúzott a követőitől, például a 23 millió követővel rendelkező Olga Buzova is, aki egy hét perces videóban mondogatta, hogy nem akarja elveszíteni az appot. Videóját több mint 2 millióan látták, igaz azóta is posztolgat, mivel jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben nyaral.

Nem ő az egyetlen, akinél eltört a mécses az Insta bannolás miatt. A lenti, Nexta TV által posztolt influenszer is azon sírt, hogy elveszíti az egész életét, 5 éven keresztül építette a brandjét, és most elveszik tőle a „lelkét”. Az ukránok elleni agresszióról, vagy épp Putyinról nem beszélt.

Az orosz divat-influenszer, Karina Nigay eközben arról posztolt, hogy a döntés felér azzal az érzéssel, mint mikor valakit kirúgnak az állásából.

Ez a munkám. Képzeld el, hogy kirúgnak, és egyik napról a másikra nincs bevételed, de továbbra is vannak kiadásaid, el kell látnod a családodat és magadat, majd hirtelen nincs semmid” – mondta egy élőzés során, igaz ő is megoldotta, hogy tovább posztolhassan, jelenleg ugyanis Kazahsztánban van. A posztjai alatt a kommentszekcióban ukrán felhasználók is megjelentek, akik arról posztoltak, hogy nekik kicsit nagyobb problémáik vannak, őket épp jelenleg is bombázzák az oroszok, miközben ő azon sír, hogy blokkolnak egy mobilappot az országában. Karina azzal hajtotta el az ukránokat, hogy „propaganda szöveget tolnak„.

Egy másik, 10 milliós követőbázissal rendelkező influenszer, Valeria Chekalina, aki jelenleg harmadik gyermekét várja, arról írt az appon, hogy milyen „szomorú”, hogy nem posztolhat majd az új gyerekéről fotókat. Arról nem írt, hogy Ukrajnában jelenleg gyerekek halnak meg a háborúnak köszönhetően.

Az orosz influenszerek nagy része jelenleg a Telegram és a VK nevű platformokra próbálja menekíteni a követőit, ott próbálnak meg tovább influenszerkedni, de két orosz üzletember, Alexander Zobov és Kirill Filimonov már dolgoznak az Instagram orosz másán is, melyet „Rossgram”-nak neveztek el, az applikációnak egyelőre nincs kijelölt indulási dátuma.

(The Tab)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés