Kövess minket

Pop

10 ausztrál zenész, akiket ismerned kell!

Nem hiányozhat a nagy Chat Faker és Tame Impala, de illik ismerni néhány kisebb, ám mégis tehetséges bandát is.

Megosztva

Ausztrália amellett, hogy a legkisebb kontinens, mégis hatalmas ország. A legjobban fejlődő kulturális iparág, a zeneipar Ausztrália lakosságát sem kíméli. Jobbnál jobb zenészek, tehetségesebbnél tehetségesebb előadók tárják szerzeményeiket a nagyvilág felé. Sőt, akadnak világszerte ismert zenészek is. A most említett 10 mellőzi az AC/DC-t, Nick Cave & The Bad Seeds-t, valamint Kylie Minogue-t és Siát is, mert akadnak olyan művészek is, akik számára a világhír még várat magára. Lássuk hát, kik is ők!

Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a lista szubjektív, és bízunk benne, hogy a cikk alatt ti is kifejtitek majd véleményeteket róluk.

Alpine

A melbourni indiai-pop duót minden bizonnyal kevesen ismerik, azonban Ausztráliában hatalmas népszerűségnek örvendenek. Eredetileg a The Swiss volt a nevük, de a debütálásuk után az Alpine-ra esett a választásuk. Eddig még csak egy albumot adtak ki, a második lemez, melynek Yuck lesz a címe, idén érkezik majd. Futótűzként robbantak be, sikert arattak, és még egy amerikai turnéra is indultak, melynek keretében Jimmy Kimmel talkshowjába is meghívást kaptak. Kellemes és pozitív indiai popzenét játszanak karakteres hangzással. Hallgassátok meg tőlük a Gasoline című számot!

[vembed youtube=”RklMv6-M3XM” ]

Angus & Julia Stone

A testvérpár indiai-folk zenével babonázta meg a közönséget. 10 éve zenél együtt a duó, és eddig már 3 közös albumot is készítettek. Voltak olyan időszakok, amikor szólóban próbáltak szerencsét, de a legvarázslatosabban mégis közös lemezük sikerült. A második korongot a Down The Way (2010) névre keresztelték, mely az ausztrál ARIA Awards díjátadón 9 jelölésből 5 darabot be is zsebelt. A lemez a legütősebb slágerüket a Big Jet Plane-t is tartalmazta, melyet az alábbiakban ti is meghallgathattok. (PS: Urak, a Stone lányok nemcsak tehetségesek, hanem nagyon szépek is)

[vembed youtube=”yFTvbcNhEgc” ]

Chet Faker

Meggondolandó, hogy Chet Faker neve vajon elég nagy-e ehhez a listához? Tehetsége felett nem hunyhatunk szemet, ezért néhány sort szentelünk is neki. Chet Faker eddig még csak egy szóló albumot adott ki, mellyel debütált, a Built On Glass-t. Hírnevét a No Diggity slágerrel alapozta meg, de a sikerben nagy szerepe volt sármjának is. Most a sokak kedvencét az elektro-soul jamet a Gold című számát szeretnénk nektek megmutatni.

[vembed youtube=”hi4pzKvuEQM” ]

Flume

Chet Faker egyik haverja és munkatársa, a feltörekvő ausztrál producer szintén egy olyan zenész, aki albumával bejárta az egész világot. Zenéi a maguk lazaságával, minőségi beat-jellegével abszolút lenyűgözték a közönséget. Érdekesség, hogy ugyanaz a kiadó karolta fel, amelyik Chet Fakert is. Íme, a Holdin’ On Flume-tól:

[vembed youtube=”X_H3cIsenBQ” ]

Hiatus Kaiyote

Mindezek után egy kicsit más vizekre evezünk. A formáció egy excentrikus énekesnővel, Nai Palmmal az élen a Choose Your Weapon albumával debütált. A műfaj nehezen meghatározható, keverednek nem hagyományos jazz ritmusok, soul énekek és különféle szintetizátorok. Különben is, az album egy nagy kaland, melyet biztosan érdemes meghallgatni.

[vembed youtube=”ya7aDtEdTTo” ]

Jagwar Ma

A Jagwar Ma egyenesen Sydney-ből robbant be az ausztrál zenei világba. Hogy mi jellemzi? Pszichedelikus zene, szintetizátorok, groovy basszusok, soul zene és elektronikus hangzás. A trio Kevin Parker és Nai Palm gyerekei (összehasonlítás). A Howlin’ album hozta meg számukra a sikert, mely a legjobb 2013-as albumok közé is sorolható. Olyan, amit még sokáig fogunk hallgatni. Nagy indiai nevek színesítik palettájukat, mint például a The xx, vagy a Foals. A Jagwar Ma-nak is a Future Classic kiadóval van szerződése. Hallgassátok tőlük a The Throw című számot!

[vembed youtube=”1vU6a7Haw78″ ]

John Butler (Trio)

John Butler egy fenomenális gitáros, aki sok máshoz hasonlóan a karrierjét az utcán kezdte. Majd a szerencse mellé állt és fokozatosan a legelismertebb gitárművész utómunkáit kezdte végezni egy virtuóz játéknak köszönhetően. Általában szólóban nyomja, de előfordult az is, hogy bandában játszott. A zenekar, mely 1998-tól 6 stúdióalbumot is készített múlt éven a Colours Of Ostrava fesztiválon, a nagyszínpadon zenélt. Szóló játékát az alábbi videóban meg is hallgathatjátok. Egyedül sem rossz!

[vembed youtube=”jdYJf_ybyVo” ]

San Cisco

A műfajt tekintve a San Cisco az Alpine hangzásvilágához hasonlítható. Indiai-pop melódiák köszönnek vissza a leggyakrabban. A hangzás az Alpinhoz képest kicsit földhözragadtabb. 3 EP, azaz középlemez köthető hozzájuk, melyekből a legfontosabb az Awkward, avagy ilyen egy kellemes reggel:

[vembed youtube=”ukNOaKeUEQY” ]

Tame Impala

A 9. helyre mi a Tame Impalát soroltuk, pszichedelikus zene Perthból, ahogy illik. Saját műfajukban a legismertebb zenekarnak számítanak. Kevin Parker a bandával a múlt nyáron a szlovákiai Pohoda Fesztiválon is színpadra lépett. Gitár riffek nyalogatták a szintetizátoros éleket, melyhez fantasztikus látvány is tárult. Feltehetőleg sokan ismeritek már őket, de ha nem, akkor Elephant című számukkal bátran kísérletezhettek.

[vembed youtube=”b0jqPvpn3sY” ]

Violent Soho

Műfajilag teljesen más, mint ami eddig bemutatásra került. Violent Soho egy alternatív rock / grunge banda Brisbane-ből. A Mudhoney-val vagy a Pixies-zel szokták hasonlítani a gitárhangzásukat. A négyes számára a külföldi siker még várat magára, de hazájukban albumaik hatalmas sikernek örvendnek. Érdekesség, hogy a bandán kívül a tagok más zenekarban is zenélnek és más felkéréseik is vannak. Végül, szóljon tőlük a Covered in Chrome:

[vembed youtube=”RN9NC4iQcsA” ]

 

 

Fotó a cikkhez: Getty Image / Europress

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés