Kövess minket

Stílus

10 dolog, ami hozzátartozik a karácsonyhoz

Nálatok is?

Megosztva

Mindegy, hogy karácsonyi hagyományokról beszélgetünk, vagy karácsonyi cikkeket olvasunk (esetemben: próbálunk írni): van, ami minden évben megismétlődik, és a legtöbb családban ugyanaz. Szóval most nem a karácsonyi frizurákról, ruhákról, receptekről, vagy ajándék-ötletekről fogok írni, hanem azokról a hagyományokról, amik eszünkbe jutnak, ha azt mondjuk, karácsony.


1. Fadíszítés

Mindenkinek lehet egy kedves (vagy humoros) története arról, hogy kerülnek a díszek a karácsonyfára: kezdődik azzal, amikor kicsi vagy és elvisznek sétálni, vagy bent kell maradnod a szobában, aztán egyszer csak csöngetnek, és ott áll a karácsonyfa, a Kisjézus meghozta, ameddig nem voltál ott. Aztán eljön az a pont, amikor nekiállsz díszíteni, és azon vitatkoztok, hogy arany vagy ezüst, és menjen-e az összes dísz a fára, vagy az már túl giccses, és van-e keresnivalója a Halálcsillagnak a karácsonyfán.

2. Betlehem

Sok családban a mai napig szokás karácsonykor megnézni a Betlehemet a templomban, esetleg meghallgatni a betlehemi játékot.

3. Karácsonyi dalok

Nem csak arra gondolok, ami november óta szól a boltokban, bárhova is mész, hanem a közös éneklésről a karácsonyfa mellett: Mennyből az angyal, Kiskarácsony-nagykarácsony – valószínűleg ezeket mindenki kívülről fújja, mélyen, magasan, hamisan vagy vállalhatóan.

4. Csillagszóró

A díszeken lehet vitatkozni, de ami biztos, hogy lesz, az csillagszóró. 


5. A menü

Szinte biztos vagyok benne, hogy minden családban megvan A menü karácsonyra: az elmaradhatatlan halászlé, rántott hal, bejgli vagy zserbó, ami egyik évben sem hiányozhat a karácsonyi asztalról.

6. Kiöltözés

Ritkán jut eszünkbe, amikor karácsonyi hagyományokról beszélünk, mert a legtöbb helyen annyira magától értetődő, hogy az ünnepi estének megadjuk a módját, és elegánsabb ruhát veszünk fel.

7. Reszkessetek betörők

Néha olyan érzésem van, mintha évek óta nem készült volna új karácsonyi film: mindig ugyanazokat adják a tévében, és nincs karácsony Reszkessetek betörők, Télapu vagy Igazából szerelem nélkül.

8. Szaloncukor

Kevés országban van meg ez a karácsonyi édesség, amely nálunk a fáról és a hasunkból sem hiányozhat, és biztos, hogy mindenkinek megvan a kedvence, legyen az zselés, kókuszos, marcipános vagy karamellás (és az is biztos, hogy minden évben kifogsz egy olyat, amit nem szeretsz).

9. Ajándékozás

Mit is jelent valójában a karácsony központi eleme, az ajándék? Örömszerzést, és az adás örömét elsősorban: erről ne feledkezzünk el, amikor úgy gondoljuk, kötelező és stresszes, mert nem ezért van.

10. Evés kidurranásig

Nagy szívás a karácsony, ha nem szeretsz enni: mi, magyarok minden nagyobb eseményt kajálással ünneplünk meg, és a nagy, családi összejöveteleken bizony árgus szemekkel figyelik a nagymamák, hogy biztosan mindenből eleget vegyél. Persze nem kell kétszer mondani, amikor a kedvenc ételeid vannak egymás felsorakoztatva.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés