Kövess minket

Stílus

10 érdekes tény a futásról

Napjainkban a sportok közül a futás örvend a legnagyobb népszerűségnek. Főleg azok hódolnak a mozgás e szenvedélyének, akik egészségek szeretnének maradni, vagy így vezetik le a munkahelyi stresszt. A futás elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, azonban van néhány szabály, amit nem árt betartani.

Megosztva

iStock 000048227926 Large vágott

Fotó: Getty Image / Istock / Europress

Extra kilókkal, óvatosan!

Légy óvatos, különösen akkor, ha van pár extra kiló rajtad. Az ízületek már a mozgástól is szenvedek, ezért csak óvatosan a terheléssel. A gyors tempóban való futás ebben az esetben nem biztos, hogy a megfelelő alternatíva. Kezdd egy gyors sétával, amit vonj össze nordic walkinggal. Ha sikerül néhány kilót leadni, akkor lehet emelni az edzések intenzitását.

Jó hatással van az agyra

A futás mindamellett, hogy felpezsdíti az egész test vérkeringését és javítja a koncentrációt, még csökkenti az agy betegségeinek arányát is. Különösen az Alzheimer-kórét, melynek kialakulásának esélye így 60%-ra tehető.

Hölgyek, sportmelltartó!

A futópályán nagyon sok nőt láthatunk futni, és jelentős részük tudja is, hogy a futás elengedhetetlen kelléke a sportmelltartó. Válassz minőségi, kényelmes darabot, mely szépen illeszkedik a mell formájához.

Szívvel és lélekkel

Már két hónapnyi rendszeres futás javít a szív működésén. Fél év edzés után pedig még az infarktus kialakulásának esélye is csökken. A futás jótékony hatással van az emberi szívre. Szívbetegség esetén nem árt kikérni az orvos engedélyét!

Unod a banánt?

Friss futók pár alkalom után izomgörcsöket tapasztalhatnak. Az izmok terhelésnek vannak kitéve, a test pedig így reagál a mozgásra. Ebben az esetben sokat segíthet a magnézium, mely kapható pezsgőtabletta formájában. Vagy választhatjuk a banánt is. A magnéziumtartalomnak köszönhetően a görcsök gyorsabban engednek, és csökken a fájdalom is.

Zene, zene, zene!

Ha olyan helyre jársz futni, ahol nincs forgalom, akkor vidd magaddal kedvenc zenéidet. A zene 15%-kal növeli a teljesítményt, amely több kalória elégetését is jelenti. A jól megválasztott zene nagy segítségedre lesz, és annak köszönhetően még a hajnali futás is élvezetessé válik.

Cipő!

Nemcsak a ruhadarabokat kell a sportoláshoz igazítani, hanem lábbelit is szakszerűen kell választani. Futócipő vásárlás előtt gondoljuk át, hogy milyen terepen szeretnénk majd futni, illetve a vásárláskor bátran kérjük az eladók segítségét. Stabil és kényelmes cipőt válassz, és soha ne indulj el tornacipőben futni!

Életmód

A futás a legtöbb sporthoz hasonlóan szoros kapcsolatban áll az életmóddal. Étkezz egészségesen, fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget, de futás előtt 2 órával már ne nyúlj nehéz ételekért. Az egészséges étrendhez hozzátartozik a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is, továbbá a minőségi alvás és pihenés is.

Fuss széllel szemben!

Ugye, te is tudod, milyen jó érzés, mikor hátulról fúj a szél és ezzel növeli a futás sebességet? Legközelebb próbáld meg fordítva! Nem is olyan könnyű, viszont hatása hosszú távon megtérül.

Csak 30 perc!

Az emberek jelentős része elfoglaltságra hivatkozva nem sportol, pedig 30 perc futás nem is olyan sok. Annyi időd neked is legyen! Utána sokkal felszabadultabb és energikusabb leszel. 

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés