Kövess minket

Aztaa

10 éves felfedező

Játék helyett felfedezett egy csillagot.

Megosztva

csillagvizsgaloFotó: Getty / istock

Egy tízéves kínai kisfiú, bizonyos Liao Csia-ming éppen egy olyan iskolai programon vett részt, ahol a lakosságot is bevonták a csillagok vizsgálatába. Ekkor bukkant egy még, fel nem fedezett szupernóvára.

Liao bevallása szerint Hszincsiangban, a városban ahol lakik, nem éppen alkalmasak a körülmények arra, hogy minden este az eget vizsgálja, így az égről készült képeket vizsgálta szabadidejében. Az iskolai szünet mindennapján foglalkozott a feladattal, több mint 8000 ezer képet nézett át, amikor egyszer csak rábukkant egy csillagra.

A Hszinming obszervatórium szóvivője szerint a kisfiú valószínűleg egy szupernóvára talált, ami több mint 220millió fényévre található bolygónktól. Liao nem az első tizenéves, aki szupernóvát fedezett fel, a kanadai Nathan Gray még 2013-ban „vett észre” egy 600 millió fényévre található szupernóvát, ami hihetetlen nagy felfedezésnek bizonyult.

A szupernóva, amely a csillagok végső robbanásának fázisa, csak számítógéppel azonosítható. A kínai fiú által talált csillagot jelenleg a Nemzetközi Csillagászati Unió vizsgálja, akik a rendelkezésükre bocsátott bizonyítékokból gazdálkodnak. Liao szeretné, ha a felfedezése valósnak bizonyulna, ugyanis nagy vágya, hogy egyszer majd róla nevezzenek el egy csillagot.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés