Kövess minket

Sport

10 ok, amiért érdemes jógázni!

Nem csak tíz, de száz előnyét is fel tudnánk sorolni a jógának – lássuk a legfontosabbakat!

Megosztva

1. Ellazít, oldja a feszültséget

Ezt említik talán a leggyakrabban a jóga kedvező hatásai között, mert az izmok feszítésével-nyújtásával és a tudatos légzéssel automatikusan kiváltja az ellazult, relaxált állapotot. Nem csoda, hogy a keleti kultúrából származó gyakorlat nálunk is egyre népszerűbb, mert az itt és mostban befelé figyeléssel segít kiszakadni a pörgésből, lecsendesíteni a gondolatokat egy fárasztó nap után.

2. Formálja az alakot, javítja az állóképességet

Ha a testi oldalát nézzük: aki már valaha kipróbálta a jógát, tudja, hogy ami kellemes, nyugis kis lazításnak tűnik, valójában kőkemény izommunka, és rendesen megedzi a testet! Ha kitartóan csinálod, már pár hét után tapasztalhatod, hogy egyre könnyebben mennek a gyakorlatok, feszesebbek az izmaid, hajlékonyabb vagy és tovább meg tudod tartani a pózokat. A jóga nem teljesítménysport, nem kell egyből lefejelni a térdünket vagy lemenni spárgába, de fokozatosan fejleszthetjük magunkat általa.  Ez a sikerélmény pedig csak még több kedvet csinál a folytatáshoz!

3. Serkenti a keringést

A reggeli jógagyakorlatok kifejezetten a keringés beindítására irányulnak, feltöltenek, energizálnak: próbálj ki kávé helyett egy napüdvözlés gyakorlatsort!

4. Fájdalomcsillapító hatású

Ha fáj a hátam az egész napos számítógép előtt görnyedéstől, a legjobb gyógyszer rá egy pár jól bevált nyújtógyakorlat, ami azonnal oldja az izomfeszültséget. De ugyanígy alkalmazható a jóga fejfájásra, menstruációs fájdalomra vagy a gerinc bármilyen problémájára.

5. Javítja az emésztést

Vannak kifejezetten emésztési problémákra jó gyakorlatsorok is, levihetjük vele a hasi puffadást vagy megkönnyíthetjük a szervezetünk számára a megterhelő ünnepi ebédek feldolgozását.

6. Növeli a koncentrációt

Jógázás közben nemcsak az izmainkat mozgatjuk meg, hanem fejben is igazán ott kell lennünk: a gyakorlatok szorosan összekapcsolódnak a helyes légzéssel, így nagy koncentrációt igényelnek. Jógázással jobban megtanulunk összpontosítani egy dologra és kizárni a környezet zavaró ingereit.

7. Harmóniába hoz

A rendszeres jógázás hosszú távon általános kiegyensúlyozottságot és harmóniát teremt. Ha jógázol, nem csak a testeddel foglalkozol, hanem a lelki egészségeddel is!

8. Önismeretet ad

Jóga közben fokozottan koncetrálsz a belső érzéseidre, minden egyes izomra, a benned levő érzelmekre, ezáltal növeli a test- és éntudatosságot. A tested apró jelzéseire figyelve megismerheted a korlátaidat és az erősségeidet. Sokszor nem vagyunk saját jelzéseink tudatában, mert a külső elvárásokra figyelünk. A jóga által megtanulhatod meghallani a saját belső hangod, ami jelzi, hogy neked valójában mi a jó, és milyen helyzetekben vagy feszült.

9. Megtanít a jelenben élni

Szorongásaink legfőbb forrása, hogy a múlton rágódunk vagy a jövő miatt aggódunk, és ez meggátol abban, hogy megéljük az adott pillanat szépségét és lehetőségeit. A félelmeink valójában nem is léteznek a jelenben, így ha erre koncentrálunk, fel tudunk szabadulni. Ez történik jóga alatt is, amikor figyelünk a légzésünkre, mozdulatainkra, érzéseinkre, megnyugszunk, és elkezdjük élvezni a tüdőnkbe áramló levegőt, az izmok ellazulását, a jóleső nyújtásokat, ezt a képességet pedig előbb-utóbb átvisszük a mindennapokra is.

10. Bárhol, bármikor csinálhatod

A legjobb benne pedig az, hogy nem kell hozzá semmilyen különös tehetség vagy testi adottság, jógázni tényleg mindenki tud! Első alkalommal érdemes elmenni egy jógaórára, de utána otthon is csinálhatod, a neten rengeteg videót és gyakorlatsort találhatsz hozzá. Úgyhogy jógára fel, namaste!

Képek: pinterest.com, yinyangmother.com

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés