Kövess minket

Hiphop

20 év után aranylemez lett a „Madvillainy”

Megosztva

A maszkos rapper, MF DOOM és a producer Madlib ikonikus kollaborációja, a „Madvillainy” egy olyan mérföldkő a hiphopon belül, amely máig mélyen visszhangzik a rap fanok fejében és szívében egyaránt. Közel húsz évvel a megjelenése után a mára legendássá érett album megérdemelt teljesítményt ért el: arany minősítést kapott az Amerikai Lemezkiadók Szövetségétől (RIAA). Ez amúgy számokban azt jelenti, hogy félmillió példányban fogyott, ami a maig világban lehet nem agyeldobós szint, de ne feledjük, hogy a lemez még bőven a streamingvilág előtt jött ki, és MF DOOM sosem került a mainstream közönség látószögébe.

Az underground létét bizonyítja a lemeznek, hogy Madlib egy alagsorban készítette a kreatív hangmintákkal operáló beateket, míg DOOM a vokálját egy hálószobában rögzítette, majd a folyosó végén lőtték a borítóhoz felhasznált fotót. A Los Angeles-i lemezbemutató buli egy szerény méretű helyen volt, és még így is féltek, hogy nem lesz teltház, a line upon volt J Rocc, Madlib, Dilla, DOOM és Common is. A promóció gyakorlatilag 3 totál low budget klipből állt.

A 20 éves évforduló alkalmából Madlib is megemlékezett a projektről, posztjában annyit írt: „20 éves. RIP Villain” – utalva DOOM-ra, aki 2020 őszén hunyt el. A producer egyébként folytatást tervez a lemezhez DOOM megmaradt vokáljaiból, de egyelőre nincs megjelenési dátum.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés