Kövess minket

Események

20 éve egy majomban őrölnek a Vígszínház színészei!

1100. előadására készül Vígszínház nagysikerű darabja. Az évforduló alkalmából A dzsungel könyve szerzői őszintén beszéltek a kulisszatitkokról.

Megosztva


Ismét színháztörténelmet ír A dzsungel könyve, amelyet Hegedűs D. Géza ötlete alapján 20 éve mutattak be a Pesti Színházban.  A rendező a sajtótájékoztatón elmondta, hogy akkor fogalmazódott meg benne az ötlet, amikor lányainak olvasott esti mesét. Nemcsak a gyermekeit nyűgözte le a történet, hanem ő is a hatása alá került, annyira, hogy a színpadi adaptációján törte a fejét. Nem habozott felkeresni a dramaturgot, Radnóti Zsuzsát, akinek szintén nagyon tetszett a sztori.

A legendás darab szerzői: Békés Pál, Dés László és Geszti Péter olyan művet alkottak, amely a hazai színjátszás életében egyedülálló rekordot döntött: az első olyan magyar zenés játék, mely ugyanazon a játszóhelyen, ugyanabban a rendezésben túllépte az ezres előadásszámot. A dzsungel könyve január 28-i születésnapja egyben az 1100. előadás lesz, így újabb mérföldköve a magyar színjátszásnak.

Békés Pál szövegkönyve alapján Dés László zeneszerző és Geszti Péter szövegíró 20 évvel ezelőtt írta meg az azóta töretlen sikerrel futó zenés darabot, melyet az ötletgazda Hegedűs D. Géza állított színpadra. „A dzsungel könyve nagyon hálás anyag, egyrészt a történet komplexitása és mélysége miatt, másrészt mert minden egyes állatszereplőhöz más-más zene passzol” – nyilatkozta korábban Dés László. Geszti Péter szerint pedig „A dzsungel könyve a benne rejlő »duplacsavar« miatt igazán izgalmas, hisz’ a darabban emberek játszanak olyan állatokat, akik tipikus emberi tulajdonságokat jelenítenek meg.”

[vembed youtube=”qZkfX3bX_YQ” ]

A szerzők azt is elmondták, hogy Békés Pál első irata nagyon horrorisztikus volt, a nagy író összesen hatszor írta át a könyvet. De arról is szó esett, hogy Geszti Péter azért került a csapatba, mert prozódiái szellemesen jók voltak. A Rapülők rapegyüttes valamikori énekese hozzátette, hogy számára ez komoly kihívás volt, már csak a beilleszkedés miatt is. Úgy érezte, hogy ő volt a Maugli a csapatban, de végül befogadták. A premiert – 1996. január 28. – három évnyi kemény munka előzte meg.

A 20 éves töretlen siker egyedülálló a magyar zenés színpadi művek történetében. A két évtized alatt számos színész bújt bele a szereplők bőrébe: Kútvölgyi Erzsébettől, Gryllus Dorkán, Reviczky Gáboron és Szervét Tiboron át Oroszlán Szonjáig hosszú a színészek sora. Ma sokak mellett Józan László, Majsai-Nyilas Tünde, Karácsonyi Zoltán, Puzsa Patrícia, Fesztbaum Béla, Lázár Balázs, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészhallgatói: Medveczky Balázs és Ember Márk is látható az előadásban.

Borbiczki Ferenc és Méhes László a kezdetektől fogva játszanak A dzsungel könyvében. Ők ketten a két évtized alatt egyetlen egyszer sem hiányoztak, így január 28-án 1100. alkalommal bújnak Akela és Ká bőrébe.

Az 1100 előadás alatt 2200 banán és 4400 alma fogyott, és évente háromszor renoválták az ankust, azaz a rézből készült fejszét, amit Maugli hoz el a Kobrától. A Pesti Színházi műszaki dolgozói összesen 2200 órát töltöttek a díszlet beépítésével, és 1100-at a bontásával.

A január 28-i, születésnapi előadás után számos meglepetéssel várja a nézőket a Vígszínház társulata és A dzsungel könyve csapata. És ha ez még nem lenne elég, akkor azt is eláruljuk, hogy a Vígszínház hamarosan repertoárjára tűzi a Pál utcai fiúk adaptációját. 

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés