Kövess minket

Lelki morzsák

20 újévi fogadalom és a megvalósításuk

Új év, új kihívások – ha még nem tudod, min változtass, vagy inkább azt nem, hogy hogyan, adunk pár tippet!

Megosztva

Válassz ki egyet vagy többet ebből a 20 újévi fogadalomból, hogy 2017 legyen az eddigi legjobb éved!

1. Megismerkedem új emberekkel

Rengeteg új embert megismerni egyetem alatt még magától értetődő, később azonban egyre inkább elkezd beszűkülni az ismertségi körünk a kollégkra és a régi jó barátokra. Ha azt szeretnéd, hogy egy kicsit felpezsdüljön a társasági életed, ne maradj meg a komfortzónádban, legyél nyitott az új kapcsolatok felé! Az új ismertségekkel gazdagodik a világlátásunk, és előrevihetnek a karrierünkban vagy személyes fejlődésünkben. Úgyhogy szakíts néha a rutinoddal, menj el akár olyan eseményekre is az érdeklődésed vagy a hobbid nyomán, ahol nem ismersz senkit, és építs ki új kapcsolatokat!


2. Többet mozdulok ki otthonról

Egy idő után hajlamosak vagyunk belesüppedni a napi rutinunkba, ellustulni, és inkább végigpörgetni egy sorozatot az ágyban fekve, mint összeszedni a barátokat egy közös kirándulásra vagy korizásra. Ha viszont erőt veszel magadon, hogy eljárj olyan programokra, amik érdekelnek, kirándulni, vagy akár csak sétálni, több új élményt szerezhetsz és színesebbé, tartalmasabbá teheted az évedet. Elvégre inkább ezekre a dolgokra fogsz emlékezni, mint a sorozatokra, amiket végignéztél.

3. Egészségesebben étkezem

Az egyik leggyakoribb újévi fogadalmat sokan ott csinálják rosszul, hogy egyből radikális változásokat akarnak. Az életmódváltáshoz az elhatározás mellett valójában két dolog kell: a tájékozódás, hogy mi az, ami valóban szükséges, és mi az, ami nem, illetve az egyéni tempó, a fokozatosság. Elég, ha minden hónapban csak kisebb módosításokat vezetsz be a táplálkozásodban, nem állsz át egyből a gyorskajáról a nyers vegán étkezésre.


4. Abbahagyom a halogatást

Könnyebb mondani, mint megtenni, ebben a cikkünkban viszont összegyűjtöttünk pár módszert, ami tényleg segíthet, hogy idén produktívabb legyél.

5. Jobban kiállok magamért

Eleged van belőle, hogy mindig rádsózzák a pluszmunkát az irodában, mindig azt a filmet nézitek a moziban, amit a párod akar, és semmibe veszik a véleményed? Tanuld meg képviselni az érdekeidet! Az asszertivitás fejlesztésével úgy állhatsz ki magadért, hogy közben másokat sem sértesz meg.

6. Lelassulok

Te is folyamatosan pörögsz, alig jut időd magadra, a közösségi médiát viszont annál gyakrabban csekkolod? Akkor jó fogadalom lehet számodra, hogy 2017-ben megtanulj kikapcsolódni, ami az egészséged szempontjából is nagyon fontos. Vegyél egy színezőt, jógázz, heti egyszer főzőcskézz vagy készíts habfürdőket, a lényeg, hogy iktass be olyan programokat is a héten, amik rólad szólnak, és arról, amit élvezel!.

7. Időben lefekszem aludni

Tudtad, hogy a nap első három órájában tudunk a legproduktívabbak lenni? Azonban csak akkor, ha nem vagyunk kialvatlanok – állítsd helyre idén az alvásciklusod, próbálj meg előbb lefeküdni, korábban felkelni, és növelni a produktivitásod!

8. Kevesebbet lógok a közösségi médián

Talán észrevetted, hogy a napunk egy részét felesleges tartalmak bámulásával töltjük: mit reggelizett egy blogger, akit nem ismerünk, milyen kiskutyát vett az általános iskolás volt oztálytársunk, melyik korunkbeli barátnőnk ment férjhez… Ezek pedig nemhogy nem hasznosak, hanem sokszor kifejezetten negatív hatással vannak az életünkre. Fejezd be, hogy folyton azzal foglalkozol, mások mit csinálnak, és engedd el a félelmed, hogy lemaradsz valamiről, mert mégis miről? 

9. Többet olvasok

Az olvasás például egy jó módszer arra, hogy kitöltse akár az utazással töltött időt, vagy az esti órákat, amit facebookozással töltenénk. Fejleszti a fantáziát, kitágítja a világképünket és persze élményt ad. Ha támpontot keresel az elkezdéséhez, csatlakozz valamelyik reading challenge-hez!

10. Megtanulok valami újat

365 nap, rengeteg lehetőség, hogy valami újat tanulj. Lehet ez egy olyan apróság is, mint a szaloncukor-készítés, foltvarrás, zoknistoppolás vagy gyertyaöntés, de egy hosszabb kurzust is végigvihetsz, hogy megtanulj varrni, egy új nyelvet, rajzolni, vagy bármi mást, ami érdekel.

11. Önkénteskedem

Az önkéntesmunkában az a jó, hogy nem pénzért, hanem azért csinálod, mert hiszel benne, hogy valami jót teszel vele, így segít kiszakadni a mindennapok mókuskerekéből. A legapróbb dolgoktól kezdve a nagyobb projektekig, mindig sok lehetőséget lehet találni, hogy bekapcsolódjunk valamilyen önkéntes tevékenységbe, legyen szó segélyvonalról vagy ételosztásról.

12. Találok egy új hobbit

Miért fontos, hogy legyenek hobbijaid? Hogy a munkán kívül is ki tudj kapcsolódni, lefoglalni magad, és élvezettel töltsd el az időt. Itt összegyűjtöttünk 50 új hobbit, amiből válogathasz, de természetesen nem kell megmaradnod ennél a listánál.

13. Kipróbálok minden hónapban egy új receptet

Ez arra is jó módszer, ha szeretnél megtanulni főzni, és arra is, ha csak változatosságot keresel az életedben. Ráadásul lehetőséget ad az egészségesebb étkezésre. Ha van pár barátod, aki szeret főzni, össze is beszélhettek, hogy például havonta összejöttök egy közös vacsira, és együtt főztök!

14. Randizom

Mindegy, hogy szingli vagy, vagy párkapcsolatban élsz, a randizás fontos része az életünknek és a jólétünknek. Ha az új évben, egy új kapcsolatra vágysz, az ismerkedés az első lépés: ha személyesen ritkábban ismersz meg új embereket, regisztrálj egy randioldalra, vagy tölts le egy appot, meglepődsz majd, mennyien használják! Ha pedig csak szeretnél közelebb kerülni a párodhoz, fenntartani az intimitást és a szenvedélyt a kapcsolatotokban, szintén fontos, hogy ne szűnjenek meg a randik: csináljatok kettesben közös programokat, ahol tudtok egymásra figyelni!


15. Szembenézek legalább egy félelmemmel

Inspirációnak ajánlom a „My year with Eleanor” című könyvet, Noelle Hanckok regényét, melyben az író egy évet annak szentelt, hogy szembenézzen a félelmeivel, mint például a nyilvános beszéd, a hegymászás, vagy az altatók nélkül elalvás. Felszabadító érzés legyőzni a félelmeidet, és ha van valami az életedben, ami miatt görcsölsz már egy jó ideje, itt az alkalom, hogy végre leszámolj vele. Erre pedig a legjobb módszer a szembenézés.

16. Elutazom valahová, ahova már régóta vágyom

Van bakancslistád? Látszólag elérhetetlen célokkal? Ha kis lépésekben elkezdesz felé haladni, szinte bárhova eljuthatsz! Spórolj egész évben következetesen, tervezz, figyeld az akciós ajánlatokat, és utazz el idén az egyik különleges helyre, ahova szeretnél!


17. Leszokom valamelyik káros szokásomról

Dohányzol, rágod a körmöd, tépkeded a hajad, vagy más olyan szokásod van, amivel ártasz az egészségednek? Válassz ki egyet, és vedd komolyan a leszokást: készíts tervet, jegyezd az eredményeket, és ha sikerült teljesíteni a lépéseket, jutalmazd meg magad!

18. Elengedem a múltat

Lehet, hogy egy extől nem tudsz szabadulni, de az is lehet, hogy néhány barátság húz vissza – ne félj szakítani! Elvégre még az egész év előtted áll, hogy új élményekkel, új emberekkel töltsd meg – ne rgaszkodj hát ahhoz, ami már nem működik.

19. Felveszek egy olyan ruhadarabot, ami nem passzol a stílusomhoz

Néha nem árt felülvizsgálni, nem változott-e meg a stílusunk, nem éreznénk-e jól magunkat olyan ruhában is, amit korábban nem vettünk volna fel, erre pedig a legjobb módszer, ha kipróbáljuk. Sokszor ennyi is elég, hogy kimozduljunk a komfortzónánkból, új formánkat mutassuk meg a világnak, és az elismerésekből táplálkozzunk.


20. Megtanulok nemet mondani

Bár több korábbi fogadalom az igent mondásról szólt – új emberekre, programokra, élményekre – sok embernek pont az a problémája, hogy semmire nem tud nemet mondani, ezért mindig olyan helyzetbe keveredik, amelyekben nem érzi jól magát. Ha közéjük tartozol, itt az ideje, hogy elkezdj hallgatni arra a belső iránytűre, hiszen pontosan tudod, mi az, ami nem jó neked: mondj rá nemet!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés