Kövess minket

Stílus

3 dolog, hogy 2016 legyen a legsikeresebb éved

2016 lesz a változás éve: sokan vágunk bele ezzel a gondolattal és mindenféle fogadalmakkal az új évbe, de vajon mi kell hozzá, hogy egy év múlva valóban elérjük a céljainkat és egy felejthetetlen, eredményes évet tudhassunk majd a hátunk mögött?

Megosztva

Forrás: Miramax

Hiszek benne, hogy bármilyen utat, kapcsolatot, szokást meg lehet változtatni, de lehet nem úgy, ahogy ilyenkor megfogadjuk: mert az újévi fogadalmakkal általában van egy-pár apró probléma, ami megnehezíti, hogy betartsuk őket.

1. Nincs változás egyik napról a másikra

Először is, olyan nincs, hogy egyik napról a másikra minden rossz szokásodtól megszabadulj és ez tartós is legyen. Legyen a cél konkrét és mérhető, de éves távlatban. A gyökeres változások több időt vesznek igénybe, és ha eddig romantikus kapcsolatban éltél mondjuk a pizzával, tésztával és csokival, de most azonnal szakítani akarsz, több az esélye egy se vele-se nélküle kapcsolatnak, mint a teljes eltávolodásnak. Ez érvényes a sportolásra, a pozitív gondolkodásra, bármire, ami nagy változás az életedben: kezdd el most, de haladj lépcsőnként, kényelmes tempóban! Mindig olyan belátható célokat tűzz ki magad elé, melyeknek hinni tudsz a megvalósításában, és addig ne lépj tovább, ameddig meg nem szoktad az új rendszert és már nem igényel nagy erőfeszítéseket, hogy megtartsd magad a szinten. Lehet, hogy így nem lesz rögtön látványos a változás, de ha fokozatosan alakítod át az életmódod, év végére tényleg ott fogsz tartani, ahol szerettél volna. (És még szenvedni sem kell hozzá.)

2. Használd ki az alkalmakat, hogy új dolgokat tanulj!

Vannak olyan fogadalmak, ahol nem az eredmények beérését kell kivárni, hanem a megfelelő alkalmat. Például, ha megfogadom, hogy jövőre megtanulok varrni: nem holnap, nem is egy hét alatt, de valamikor az év során, amikor lesz egy szabad hétvégém, erre fogom használni. Ez persze csak egy apróság, mégis olyasmi, amihez elhatározás kell, és jó fejben tartani, hogy ha van rá alkalom, kihasználjuk, mert így év végére rengeteg tudással gazdagabbak lehetünk, legyen szó egy alapszintű Photoshop használatról, kötésről, vagy mézeskalács sütésről. Érdemes rászánni az időt ezekre.

3. Egyszerre csak egyet

És végül, nem az a baj, ha valaki fogadalmakat tesz az újévre, hanem hogy általában túl sokat akar egyszerre. Megtanulok franciául, leszokom a halogatásról, rendet tartok az asztalomon, minden nap edzek, egészségesen étkezem, lift helyett lépcsőn járok, nem pletykálok, pozitívan gondolkodom… Lehet, hogy egy-két hónapig működik, hogy minden mellett kitarts, de az akaraterőnk véges, és ez annyit elhasznál, hogy hamar kimerül. Ezért jó a fokozatos, több lépcsős, konkrét célok módszere, ha lebontod a változásokat részekre, egyszerre csak egyre koncentrálsz, és addig nem térsz át másra, ameddig ezt nem érzed elég stabilnak. Egy év igazából elég hosszú idő és sok minden belefér, szóval minek sietni és egyszerre bezsúfolni mindent, inkább jól el kell osztani és folyamatosan haladni vele.

Szóval boldog újévet kívánok mindenkinek, és azt, hogy ne féljetek belevágni új dolgokba és bízzatok benne, hogy el tudjátok érni a céljaitokat!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.