Kövess minket

Stílus

3 tuti tipp – így motiváld magad!

Előre jutni munkában, iskolában egyaránt nehéz, fáradtságos. Ennek legyűréséhez adunk tippeket.

Megosztva

iStock 000050219756 Large
Fotó: Getty / iStock

Az értelmi intelligencia fontos része, hogy képesek legyünk önmagunkat is motiválni. E nélkül nem lehet részünk boldog vagy éppen kiegyensúlyozott életben. Mert gondold csak el: nincs olyan munka, amely mindig, minden pillanatban boldogságot nyújtana. Éppen ezért nem árt tudni, hogyan kerülhetjük el a kiégést, hogyan vészelhetjük át az okvetlenül bekövetkező hullámvölgyeket!

1. Tervezz hosszú távra!

Először is tisztád magaddal, hogy mi a célod. Ha nem csupán az, hogy ebben a pillanatban jól érezd magad, akkor áldozatot kell hoznod. Márpedig nem tudod minden pillanatban jól érezni magad. Ha megvan a célod, akkor annak érdekében már el tudod viselni, hogy időnként fáj, kényelmetlenül érzed magad, stb. Hiszen az edzés is ilyen: egy 400 méteres futó is igencsak szenved verseny közben, egyáltalán nem érzi jól magát a testében, ám tudja, mindent a győzelem érdekében tesz.

2. Legyenek nem énközpontú életcéljaid!

A kutatások szerint az önmagunkon túlmutató célok plusz erőt mozgósítanak. Például ha jót akarunk akár az emberiségnek, akár utódainknak, vagy ha képesek vagyunk képességeinket egy eszme szolgálatába állítani. Mindezek többletmotivációt adhatnak a nehézségek elviselésére.

3. Siker vagy eredmény?

A kettő nem ugyanaz. A siker pillanatnyi, felületes. A hírnév, a lájkok száma, egy televíziós szereplés, vagy a vagyon nem nyújt igazi örömet. Élvezetet talán igen, de az nem egyenlő az örömmel. Törekedj valós teljesítményre, eredmények felmutatására! Ne az motiváljon, hogy ötöst kapj mondjuk angol nyelvből az iskolában, hanem arra, hogy megtanulj angolul! Nagy különbség!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés