Kövess minket

Stílus

4 mítosz, amely tönkreteszi a társkapcsolatod!

Egy csomó hiedelem él bennünk, hogy amelyek valóra válásától tesszük függővé a boldogságot. Pedig nem kellene.

Megosztva

Párkapcsolatokra, de az életre is alkalmazhatóak! Felsorolunk most négyet belőlük.

1. “Ha valami megváltozna, minden jobb lenne”
Azt gondolod, hogy ha a párod egy, általad rossznak vélt tulajdonsága megszűnne, máris boldogok lennétek? Hát nem. Ha nem féltékenykedne, vagy kevesebbet lenne a haverokkal, vagy nem a Fifa17 játékot nyomná meló után, vagy ha kevésbé lenne szűkmarkú, vagy… Végtelenségig sorolható. A tapasztalat szerint ez egy tévhit.

Forrás: pixabay

Gyakran pont az van, hogy ha egy rossz tulajdonság megváltozik, az egész kapcsolat egyensúlya felborul. Például ha a pasi abbahagyja az ivást, a nő addig érzett fölénye hirtelen eltűnik. Amikor valami megváltozik, csak más lesz, de nem jobb.

Az amerikai családterapeuta, John Gottman mondja: „Amikor az egyik, vagy mindkét fél azt gondolja, hogy a fönnálló problémáért kizárólag a másik felelős, az nagy baj. Akiben egy ilyen mítosz él, az elkezdte verni a kapcsolat koporsójába a szögeket.”
2. “Mindig szeretni fogjuk egymást.”
Csak a gyerek gondolja azt, hogy létezik olyan, hogy “mindig”. Neki nincs időérzéke, ő használja a “mindig” és “soha” szavakat. A felnőtt ember tudja, hogy a jelen létezik, és a változás.

A viták hevében mondunk ilyeneket. „Neked soha semmit nem lehet elmondani!” Közben tudjuk, hogy ez nem igaz, de elragadtatott, érzelmileg felfűtött állapotban a gyerek beszél belőlünk.

Forrás: pixabay

3. “A társamtól meg fogom kapni azt, amire szükségem van.”
Nincs olyan ember a földön, aki képes lenne neked mindent megadni. Akár szerelemről, akár a családtagokról beszélünk. Ha úgy érzem, hogy sokszor nem kapom meg, azt, amit akarok, az nem azt jelenti, hogy nem te vagy az, akivel érdemes élnem. Hanem egyszerűen rá kell jönnöm, hogy te is ember vagy és én is. Nagy igazság, az élet senkinek sem ad meg mindent. 

4. “Senki nem tud egész életet élni.”
Senkinek sincs egész élete. De ez miért keserítene el bennünket? Nem egész életet kell, hogy éljünk, hanem teljeset. Egész életet képtelenség élni, valami mindenkinek hiányzik. Karrier, család, boldogság, Mindig van több, jobb. A szomszéd háza nagyobb, párja szebb, az unokaöcsémnek van kutyája, nekem nincs, a volt osztálytársam Ausztráliában él, én meg Szolnokon. Mindent egyszerűen nem lehet…

Forrás: pixabay

Ezért minden kapcsolatban, társkapcsolatban is, ha állandóan az egészre törekszünk, megássuk a saját csalódásunknak az alapot. – Via Pálferi.
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés