Kövess minket

Stílus

4 tipp, hogy 2016-ban megkapd, amit akarsz

Itt az ideje, hogy érvényesítsd magad – más nem fogja megtenni helyetted!

Megosztva

1. Ha akarsz valamit, kérd

Kedvezményeket, segítséget, tanácsot, ülőhelyet a buszon, fizetésemelést, randit, programot a hétvégére – csak egy pár példa arra, hogy mennyi mindent megkaphatsz, ha mersz kérni. Persze, várhatsz arra, hogy ezek a dolgok maguktól az öledbe pottyanjanak, csak mert megérdemled, de ez általában nem így van: ha akarsz valamit, kérd!


2. Ne félj reklamálni

Sokszor cikinek érezzük, ha panaszkodunk egy étteremben a kiszolgálás miatt, és inkább némán tűrjük, hogy a pincér bunkó legyen velünk, mert nem akarunk megbántani másokat, pedig egy szolgáltatást nem kellene összekeverni a személyes szívességgel. Mint fogyasztónak, vannak jogaid, és ezeket minden személyeskedés nélkül érvényesítheted, elvégre nem olyan nagy elvárás, azt kapd, amiért fizettél.

3. Merj nemet mondani

Elsőre talán ellentétesnek tűnik a céljaink elérésével, de ha megtanulsz nemet mondani, az meglepő fordulatokat hozhat a munkában és a személyes kapcsolataidban is: nem utálni fognak érte, hanem elkezdenek tisztelni. Nem kell mindenkinek mindent megtenned, hogy szeressenek. A bólogató Jancsik véleménye nem sokat számít, úgyhogy állj talpra és képviseld magad, mert ezzel határozod meg a saját értéked!

4. Tanulj meg beszélni a negatív érzéseidről

Általában nagyon rosszak vagyunk a problémák megbeszélésében: annyira félünk kritikát adni és kapni, hogy inkább passzív-agresszív megjegyzésekkel palástoljuk, megsértődünk, általánosítunk, személyeskedésbe kezdünk, vagy, ami még rosszabb, a háta mögött teszünk megjegyzéseket a másikra. Pedig valójában semmi rossz nincs a kiritkában, ameddig az nem a másik ember személyes sértegetéséről szól, hanem a saját rossz érzéseid kifejezéséből. Ha nekitámadsz a másiknak, hogy “te soha nem vagy képes rendet rakni, olyan trehány vagy”, nyilván megsértődik és esetleg vissza is vág valamivel, azt pedig várhatod, hogy rendet rakjon. De ha ilyesmivel indítasz, hogy “figyelj, engem nagyon zavar, hogy kupi van a lakásban, mert szeretem a rendet, ezért meg tudnád tenni, hogy nem hagyod a földön a ruháidat?” úgy fogalmazod meg a problémád és a kérésed, hogy egy szó nem esik a másik negatív tulajdonságairól, nem lesz belőle veszekedés, és valószínűleg el is éred a célod. Fontos elem az is, hogy specifikus problémára mutass rá, és megoldási javaslatokat is vess fel.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés