Kövess minket

Stílus

7 dolog, amit ne csinálj alvás előtt!

A nyári forróság nemcsak az emberek közérzetét befolyásolja, hanem hatással van az alvás minőségére is. Ahhoz, hogy az elalvás ne okozzon gondot, fogadjátok meg tanácsainkat!

Megosztva

új

Fotó: Getty Image / Istock / Europress

Étkezz egészségesen!

Feltehetőleg sokan tapasztaljátok, hogy napközben nincs időtök enni vagy csak nem kívánjátok az ételt, és ezért a főétkezés az esti órákra tolódik. Azt viszont nem árt tudni, hogy egy-két órával lefekvés előtt nem előnyös nehéz ételeket fogyasztani. A szervezet minden étkezés után komoly munkába kezd azért, hogy megeméssze a táplálékot, ezért ha lefekvés előtt vacsorázol, aki előfordulhat, hogy nehezen alszol majd el vagy rémálmok fognak gyötörni. Amennyiben lehetséges az étkezést 2-3 órával a lefekvés előtti időpontra ütemezzétek, és csak könnyű emészthető ételekért nyúljatok!

Elektronika? Kikapcs!

Ebben a rohanó világban folyamatosan késztetést érzünk arra, hogy információhiányunkat telefonunk nyomkodásával csillapítsuk. Bármennyire is csábít minket a facebookos hírfolyam vagy egy friss, olvasatlan üzenet fél órával alvás előtt mellőzzük azt! Miért is? A szemünknek is szüksége van a pihenésre. Ebben a 30 percben már kerüljétek a TV vagy telefon képernyőjének pásztázását, inkább tegyetek eleget a higiéniai szükségleteknek vagy beszélgessetek partneretekkel, esetleg olvassatok el pár oldalt kedvenc könyvetekből.

Alkohol

Sokan úgy gondolják, hogy egy pohár alkohol vagy egy kevés bor segít gyorsabban elaludni. Részben igazuk is van, mert az elején tényleg segít, de utána csak rosszabb lesz. Az alkohol hatására az alvás minősége nem lesz kielégítő. Alkohol helyett inkább válasszatok egy bögre nyugtató gyógynövényteát!

Gondolkozás az élet megrontója

Egyre nagyobb számban akadnak olyanok, akik az ágyban fekve még mielőtt álomba szenderülnének, újra és újra átgondoljuk a napjukat. Akik ismerik a népszerű sorozatot, a Mentalistát, azok tudják, hogy a legbiztosabb recept: belégzéskor egyet számolni, kilégzéskor pedig kettő.

Vita, veszekedés…

Ez nem babona, hanem valóság. Ha a nap folyamán valakivel összeveszünk, aki közel áll hozzánk, az nyomást gyakorol ránk. Az aggodalom olyannyira hatalmába kerít minket, hogy lefekvéskor sem tudunk gondolatainktól szabadulni. Az alvás érdekében próbáljunk megbirkózni terheinkkel!

A gőzölgő fekete

Aranyszabály, hogy a délután folyamán koffeintartalmú italokat (kávé, energiaital) nem egészséges fogyasztani! Ha ezt megszegjük, akkor viseljük el a következményét, hogy éjszaka majd nem sikerülhet elaludni. Amennyiben mégis elcsábulunk, akkor ügyeljünk arra, hogy a kávé után megfelelő mennyiségű vizet igyunk!

Mesterséges vitaminok

Ebben az esetben a vitaminokra szeretnénk felhívni a figyelmet. Étkezésünkkel különféle vitaminokat eltérő mértékben juttatunk be a szervezetünkbe, melyek sokszor a kiegyenlítést igényelnek. A mesterséges vitaminokat a reggeli órákban vegyétek be, este pedig már csak természetes (gyümölcsök, zöldségek) forrásokhoz forduljatok!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés