Kövess minket

Aztaa

7 milliárd forintos wc-t küld az űrbe a NASA

Megosztva

Nem éppen baráti árú, ám vadiúj wc-t készül az űrbe küldeni a NASA – számolt be róla a DAZED.

Mint kiderült, az ügynökség épp a Nemzetközi Űrállomáson tesztel egy új toalettet, melynek ára körülbelül 23 millió dollár, avagy kicsit több mint 7 milliárd magyar forint.

Forrás: Indiatimes.com

A régi, orosz konstrukciók alapján készült illemhelyet váltja most a friss amerikai modell, ami méretét illetően fele akkora lett, mint az eddig használt berendezés (71 centiméter magas) és nagyjából 45 kilót nyom. A The Guardian szerint a toalett kényelem szempontjából főleg a nőkre koncentrál döntött ülőkéjével, plusz az újratervezett tölcsérrel, aminek hála egyszerre lehet székletet üríteni és pisilni a kozmoszban. Az illemhely amúgy titánból készült, elméletileg ez a leginkább ellenálló a savas vizelettel szemben. 

Mint minden űrvécé, ez is vákumos elszívóval van felszerelve, az asztronauták így tudják a leghatékonyabban kiüríteni a felgyülemlett salakanyagot. Az új wc-ben összegyűlt vizeletet pedig a NASA újrahasznosító rendszerébe vezetik, majd ebből termelnek vizet, ami ivásra és főzésre is alkalmas lehet.

A „Hogy kakilnak az űrben?” dilemmája legalább annyira foglalkoztatja az embereket, mint a „Milyen illata van a világegyetemnek?” kérdése, előbbire ebben adott válaszokat a kormányzati ügynökség: 
[vembed youtube=”u80H3FpTezA” ] (DAZED)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés