Kövess minket

Aztaa

Bezuhantak a bakelit eladások idén

Megosztva

Miután a bakelit eladások jelentős növekedést mutattak az évtized korábbi szakaszában, a Billboard legfrissebb zenefogyasztási jelentése szerint idén 33%-kal csökkent a lemezeladások száma.

A tavalyi észak-amerikai zenefogyasztási adatokkal összehasonlítva a bakelit lemezeladások a 2023-as 34,9 millió darabról 2024-re 23,3 millió darabra csökkentek. És ez nem csak a bakelitlemezekről szól: A CD-k és a digitális albumok eladásai is visszaestek 2024-ben: a CD-ké 19,5%-kal, a digitális albumoké pedig 8,3%-kal csökkent a 2023-as szinthez képest. Összességében az albumeladások összességében 23%-kal csökkennek, a 2023-as 75,5 millió eladott példányról 57,5 millióra 2024-ben.

A tavalyi évhez képest volt néhány figyelemre méltó növekedés: egyrészt a bakelitlemezek még mindig megelőzik a CD-ket, tehát a lemezek gyűjtésének és pörgetésének újjáéledése nem halt ki teljesen.

Elemzések szerint a bakelit eladások csökkenése kevésbé a médium relevanciájával, sokkal inkább gazdasági tényezőkkel függ össze. Az infláció és a megnövekedett megélhetési költségek miatt a többszörös 40 dollár feletti bakelitlemezek, valamint az 50 és 200 dollár közötti árú dobozos szettek és újrakiadások megvásárlása 2024-ben sok zenebarát számára kevésbé volt megfizethető. Ugyanez az oka annak is, hogy számos zenei fesztiválnak nehezen fogytak a jegyei idén nyáron; nem arról van szó, hogy kevesebb ember akar részt venni, hanem arról, hogy kevesebben engedhetik meg maguknak a jegyeket.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés