Kövess minket

Hiphop

A Beastie Boys alapító, Mike D nem bírja meghallgatni a $uicideboy$-t, de imádja, hogy a rap a mai világ popzenéje

Sose gondolta volna, hogy ide jutunk.

Megosztva

Forrás:

Terjedelmes interjút közölt a Vulture Mike D-vel, a Beastie Boys alapítótagjával. A rapper rengeteg témát érint, többek között elmondja, hogy nem bírja meghallgatni a $uicideboy$ zenéjét, és hogy fehér rapperként meg kellett tanulniuk felvállalniuk önmagukat a Beastie Boys-zal.

A Beastie Boys 2012-ben, Adam „MCA” Yauch halála utána oszlott fel, Mike-nak ekkor muszáj volt átalakítania az életét, hisz három évtizedig a banda volt a karrierje. A rapper azóta a Beats 1 rádió The Echo Chamber című műsorát vezeti, néha DJ fellépéséket vállal, és írt egy memoárt is a Beastie Boys másik életben maradt tagjával, Ad-Rock-kal. „Megtanultam értékelni a dolgokat” – mondja a most 52 éves zenész.

Mike gyerekei épp kamaszkorban vannak, de állítása szerint sokáig nem hallgattak olyan zenét, amit ne imádott volna ő is. A kommerszebb rap zenétől kezdve (Kanye West, Drake), a hardcore-on át (Black Flag, Bad Brains) a klasszikus rock és metálig (Black Sabbath, Led Zeppelin) sokféle korszakon átmentek a gyerekei, ezekkel viszont ő is tudott azonosulni. Aztán jött a $uicideboy$. „Mikor elkezdték őket hallgatni, úgy voltam vele, hogy, végre! Végre valami harsány, amivel nem tudok azonosulni, és nem is akarom hallgatni. Teljesen értem, hogy miért jó és milyen stílusokat ötvöz, de nekem ebben nem kell részt vennem, és ez rendben van így.

Azt viszont sosem gondolta volna, hogy a rap zene ennyire mainstream lesz. Mike elmondta, hogy az mindig benne volt a levegőben, hogy a rap populáris lesz, de szerinte ma már a pop zenével egyenértékű a sikere. „A mai rap zene egyértelműen pop. Nyilván vannak előadók, akik poposabb dalokat készítenek, míg mások elvontabbakat, de a rapperek ma akkora sztárok, mint anno Lionel Richie volt. JAY-Z és a Migos ma univerzálisan elfogadott előadók, már az OutKastnél láttam, hogy a rap milliókat fog megfogni, de azt sose gondoltam volna, hogy ez lesz az új popzene, persze nem hangzásban értem. Ma a popzene és a rapzene elválaszthatatlanok egymástól, és ez csodálatos.”

Végül a Beastie Boys-ról is ejtett pár érdekes szót, elmesélte, hogy mikor anno Puma melegítőbe öltöztek és úgy szálltak ki egy limóból, akkor érezték, hogy ez az egész totál bohóckodás és meg kéne találniuk önmagukat, de arra nem tudott egyértelmű választ adni, hogy ma mennyire más egy fehér rapper dolga, mint 30 évvel ezelőtt volt. Azt viszont tudja, hogy mikor ismerősei azt mondják neki, hogy „meg kell hallgatnod ezt a bandát, tisztára olyanok, mint ti„, akkor az tuti félremegy. Példának azt hozta, hogy Dee Barnes egyszer a Cypress Hill-t hasonlította hozzájuk, és akkor ez még egy pozitív példa volt.

Forrás:

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés