Kövess minket

Rock

A Beatles dalok szerzői jogaiért száll perbe Paul McCartney

Dalainak szerzői jogát akarja visszaszerezni Sir Paul McCartney, ezért keresetet nyújtott be a manhattani szövetségi bíróságon a Sony/ATV kiadó ellen.

Megosztva

Forrás: Getty/Europress


A britek büszkesége már egy jó ideje hadjáratot indított azért, hogy saját dalai fölött ismét szerzői jogot szerezzen. Most perbe száll a Sony/ATV ellen, ugyanis McCartney arra a bizonyos amerikai szerzői jogi szabályozásra hivatkozik, melynek értelmében egy bizonyos idő elteltével újra lehetőség nyílik a szerzői jogok visszaszerzésére – írja a music-news.com.

A perben olyan Beatles dalok szerepelnek, amit még John Lennonnal közösen írtak az együttesnek. A szerzői jogokat elsőként Michael Jackson vásárolta meg 1985-ben, majd az énekes halála után, a hagyatéka felett rendelkező gondozók eladták a Sony/ATV-nek.

Ha sikeresek lesznek Paul McCartney törekvései, akkor 2018 októberében a Love Me Do című dalra csaphat le, a többi szám csak évekkel később válik majd elérhetővé számára.

A zenész legenda lépésére a Sony/ATV válaszközleményben reagált, melyben „legnagyobb tiszteletüket” fejezik ki McCartney iránt, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy évtizedeken keresztül törekedtek arra, hogy a szóban forgó dalokat megóvják és népszerűsítsék. Szerintük a per szükségtelen és elhamarkodott.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés