Kövess minket

Aztaa

A fű rekreációs használatáról is szavaztak tegnap az EU mellett a szlovénok, az igenek győztek

Megosztva

Mindhárom kérdés támogatottságot kapott az EP-választásokkal párhuzamosan tartott vasárnapi szlovéniai véleménynyilvánító népszavazáson – közölte a helyi sajtó.

Az országos választási bizottság által hétfőn – közel 100 százalékos feldolgozottság alapján – közzétett adatok szerint az eutanáziát, a gyógyíthatatlan betegek halálba segítését az állampolgárok 54,86 százaléka, a kannabisz gyógyászati célú termesztését 66,64 százaléka, a saját célra való felhasználását pedig 51,55 százaléka, míg az elsőbbségi szavazati jog bevezetését az általános választásokon a választópolgárok 70,83 százaléka támogatta. Utóbbi azt jelenti, hogy a választópolgárok a politikai pártok mellett ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, kifejezve preferenciájukat.
    
Mivel konzultatív népszavazásról volt szó, nem kötelező erejű, vagyis nem köti jogilag a döntési hatáskörrel bíró szerveket, de az eredmény mindenképpen befolyásolhatja az erre vonatkozó jogszabályok megalkotását a jövőben. Robert Golob kormányfő még a választások éjszakáján köszönetet mondott az állampolgároknak, amiért ilyen nagy számban vettek részt a népszavazáson és az EP-választáson.
    
Ez volt a fő célunk. Minél több szavazót vonzani a választásokra. Mert ez fontos” – mondta a miniszterelnök. Örömét fejezte ki, hogy a választók megmutatták, tisztában vannak a népszavazási kérdések fontosságával. A kormányfő szerinte ez annak a jele, hogy a választópolgárok komolyan veszik állampolgári jogaikat.
    
A véleménynyilvánító népszavazáson a részvétel 41,1 százalékos volt, hasonló, mint az ezt megelőző három, 2022-ben tartott referendumon.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés