Kövess minket

Zene

A független zenészek 73%-a szenved valamiféle mentális betegségben – állítja egy új kutatás

Megosztva

Forrás: OF MUSIC AND MIND

Részletes kutatást közölt a napokban a svéd székhelyű Record Union digitális tartalomterjesztő cég, melyben a mentális betegségek és a független zenészek közti kapcsolatot elemzik egy online közvéleménykutatás eredménye alapján – írja a FACT

A felméréshez közel 1500 – számra pontosan 1489 – független, tehát bejegyzett, hivatalos kiadókhoz nem tartozó zenészt kérdeztek meg a mentális állapotukról, és arról, miféle érzések halmozódnak fel bennük az alkotói folyamat során. Az eredmény egészen meglepő: 

a kérdőívet kitöltő zenészek 73%-a szenvedett már, vagy szenved valamiféle lelki eredetű betegségben, a harmaduknak pedig pánikrohamban is részük volt az évek során.

A felmérés március 21-e és április 2-a közt folyt, az aktuális összesítésből kiderült, hogy a megkérdezettek háromnegyede (10-ből 7 előadó) élt már át szorongást és stresszt, érezte magát negatív nyomás alatt, és tapasztalta a depresszió tüneteit a munkája alatt és annak velejárójaként.

„A 73 százalékos jelentés” (The 73 Percent Report) nevet kapó kutatásból és a skandináv vállalat rövid videójából megtudhatjuk, hogy a lelki tünetek kiváltója többnyire a kudarctól való félelem, az instabil pénzügyi helyzet, a magány és a teljesítési kényszer. Mindemellett kiderül, hogy a 18-25 éves korosztály szenved leginkább, a résztvevők 84%-a (10-ből 8-an) fordult már szakértőhöz, a fiatalok kevesebbet beszélnek a gondjaikról és ritkábban is kérnek szakszerű segítséget, a megkérdezettek 54%-a alkohollal, 50%-a kábítószerekkel 32%-a pedig felírt gyógyszerekkel próbálta már enyhíteni a fájdalmon.

Forrás: Record Union – The 73 Percent Report

Forrás: Record Union – The 73 Percent Report


[vembed youtube=”Wl1x-q7bx5A” ] A Record Union célja „az egészségesebb atmoszféra >> és zenei közeg<< megteremtése”, emellett fontosabbnak tartják az alkotók belső egyensúlyát a hatalmas streaming-számok hajszolásánál, ezért a cég a programjuk és kampányuk keretében 30 ezer dollárt ajánl fel független zenészek számára.

Közel sem ez az első kutatás, ami a depresszió és a zenészek kapcsolatáról ad látleletet: 2016-ban a brit Help Musicians UK teljesen a fentihez hasonló elemzést végzett 2200 ember részvételével, a különbség csupán annyi, hogy ez kevésbé volt specifikus, így egy fokkal általánosabb képet adott a valóban létező és – szerencsére – egyre gyakrabban előkerülő, már-már a közbeszéd részét képező problémáról.

(FACT, RU)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés