Kövess minket

Lelki morzsák

A halogatás három leggyakoribb oka

Bár stresszelünk rajta és tudjuk, hogy meg kellene csinálnunk, mégis sokszor halogatunk dolgokat – a kérdés csak az, hogy miért?

Megosztva

Borzalmasabbnál borzalmasabb dolgokat lehet olvasni a halogatástól, onnantól kezdve, hogy személyiségzavar, a rossz szokásig. Pedig senkinek nem kell megijednie, mert teljesen normális dolog, ami mögött a leggyakrabban ez a három dolog áll:

1. Utolsó pillanatban is meg tudom csinálni

Könnyen rögzül bennünk az a mintha, hogy utolsó pillanatban hihetetlen teljesítményre vagyunk képesek – mindenki tudja, akinek már valaha kellett határidőre dolgoznia, hogy előtte egy órával csodákat tudunk tenni. Halogatunk az utolsó pillanatig, aztán minden erőnket bevetve dolgozunk – és sikerül. Eufórikus sikerélményt nyújt megbirkózni egy lehetetlen küldetéssel, és ettől könnyű függővé válni. Akkor mi ezzel a baj? Az, hogy hamis magabiztosság-érzetet ad, és jól pofára eshetünk, ha egyszer nem jön be: persze, most sikerült, mert épp nem jött közbe semmi, de ha mondjuk utolsó pillanatban indulsz el, a busz meg épp előbb jön, megszívtad – hogy egy kevésbé sorsdöntő példát rántsak elő a sietős hétköznapok zsebéből. De persze épp sorsdöntő is lehet. A lényeg, hogy nem tudod, és nem kalkulálod bele a hibalehetőséget a tervedbe, ami lehet, hogy tízből kilencszer bejön, de elég, ha egyszer nem. Az a kilenc pedig abba a hamis biztonságba ringat, hogy a hiba kockázata nagyon kicsi (miért jönne előbb a busz, ugye?), és ezáltal a maradék motivációdat is elveszi, hogy ne halogass.


2. Nincs határidő

A határidőknek ettől még mindig megvan az a bájos hajtóereje, amitől végül el lesz végezve a munka. De mi van akkor, ha nincs határidő megszabva? Ha csak van egy terved, hogy mondjuk megtanulsz egy idegen nyelven, de nem lebeg előtted a nyelvvizsga vagy az érettségi, és telnek a hónapok anélkül, hogy konkrét lépéseket tennél a célod irányába. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a határidő még szinte beláthatatlan távolságban van (ki kezdi el írni a szakdolgozatát egy évvel a leadás előtt?!). Ha nincs határidő, nincs nyomás, és sok esetben nyomás nélkül nincs cselekvés sem.

3. Hiányzik valamilyen információ

A halogatást felfoghatjuk úgy is, mint az agyunk jelzését arra, hogy valami még hiányzik a feladat elvégzéséhez. Ha pedig így gondolunk rá, segíthet is előmozdítani a tervünket, és pozitív cselekvésbe fordítani a tétlenséget. Halogatsz valamit? Gondold végig, hogy mi hiányzik a megvalósításához, és első lépésként erre keress megoldást! A halogatás valójában nem egy rossz szokás, hanem egy blokk, amit akkor élünk át, amikor valami akadályozza a célunk megvalósítását, és ez a legtöbb esetben nem a lustaság, hanem a hiányzó darabok.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés