Kövess minket

Aztaa

A Hitler és Göring személyes tárgyaiból tervezett árverés felháborította a német zsidó közösséget

Az aukciót azonban megtartják, Göring alsóneműjére is lehet majd licitálni…

Megosztva

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa értetlenségét fejezte ki. Josef Schuster, a tanács elnök botrányosnak és gyomorforgatónak nevezte csütörtökön a náci vezérek személyes tárgyaiból tartandó árverést, és úgy vélte, „az efféle tárgyak múzeumokba vagy archívumokba valók, nem arra, hogy hasznot hozó kereskedelmet folytassanak velük”.

A müncheni és észak-bajorországi zsidó hitközség elnöke, Charlotte Knobloch a tervezett árverés jogi vizsgálatát követelte. Szerinte az aukció nemcsak ízléstelen, hanem felveti a múlt kétes feldolgozásának kérdését is.

Az államügyészség szerint nem történtek jogi lépések az ügyben. Dieter Reiter, München szociáldemokrata főpolgármestere felszólította az aukciósházat, hogy önként álljon el az árveréstől, és legyen tudatában annak, hogy mekkora felelősséggel jár efféle „relikviák” árverésre bocsátása.


Reiter már 2014-ben is hiába szólította fel a szervezőt, hogy álljon el egy hasonló aukciótól, vagy legalább garantálja, hogy az elárverezett tárgyakat ne használják fel a nácizmus népszerűsítésére.

A bajor igazságügy-minisztérium szerint a törvény bünteti ugyan az alkotmányellenes, köztük a náci szervezeteket idéző tárgyak terjesztését és nyilvános felhasználását, az ilyen tárgyak puszta birtoklása vagy megvásárlása a terjesztés szándéka nélkül azonban nem büntethető.

A Hermann Historica müncheni aukciósház írásos közleményt tett közzé arról, hogy szigorúan elutasít mindenféle nemzetiszocialista vagy náci eszmét, és az árveréssel „csak a tudományt akarja szolgálni”.

Az aukciósház egyébként nem hajlandó válaszolni semmiféle kérdésre az árveréssel kapcsolatban, és az eladásra kínált tételek katalógusát csak jelszóval rendelkező ügyfelei tekinthetik meg az interneten.

Az aukción olyan tárgyak kerülnek kalapács alá, mint Hitler több röntgenfelvétele, egy pár zoknija, több nyakkendője és szalvétája, az ebadó befizetéséről szóló igazolás vagy Göring egy XXL-es alsónadrágja, valamint ciántartója, amelynek segítségével kivégzése előtt megmérgezte magát.

A Hermann Historica szerint a tárgyak John K. Lattimer, a nürnbergi perben a vádlottak egészségügyi ellátásáért felelős amerikai orvos gyűjteményéből származnak, a kollekciót állítólag Lattimer lánya bocsátotta az aukciósház rendelkezésére.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés