Kövess minket

Hiphop

„A jól levés első fázisa az izzás” – Co Lee x BluntOne x don C az új EP-jükről

Megosztva

„Egy nyugalomsziget a megjelenések között.” – írja nekem Co Lee a múlt héten éterbe engedett kollab EP-jéről. És tényleg: a zenül zengő BluntOne-nal és don C-vel közös Jól vagyok beszédes név, és azt kínája, amit a címe ígér — nyugit, lo-fi injektált introspektív lírikus rapet, ami sosem öncélú prédikáció, maximum önelemző örömzene.

A Wavy-rapper Co Lee a Cirque de L’Homme sokfelé tekintgető és sok irányból merítgető hangzása után visszatért ahhoz a forráshoz és headspace-hez, ahonnan és amiből a tavalyi, hasonlóan elszállós, friss levegőként ható Air származott, csak ezúttal magyarul. Most don C mellett ott van kollégája, a Blunt Shelter Records-vezér BluntOne is, az ő cserszegtomaji, vidéki stúdiójában készült el a Jól vagyok egy kung fu harcos-kalimbás-meditatív hétvége leforgása alatt.

Alább az EP szétboncolva az alkotók intuitív és munkanapló-szerű feljegyzései által, dalról dalra.

Izzó

Co Lee: Ez volt a legelső szám ami elkészült, ez adta meg a hátszelet, az alaphangulatot a többi trekkhez, meg magához a sessionhöz is. A jól levés első fázisa az izzás. Itthon kevesen vannak jól. Úgy igazán. A Kendrick Lamar átemelés. Én vagyok a magyar Kendrick.

don C: Kolossal reggel taliztunk Kelenföldön, ő már a jegyautómatát hegesztetette amikor rátaláltam. Az Izzó beatjét már a vonaton nagyon lelkesen megmutatta, érezhető volt már akkor, hogy ez egy banger lesz. Igazi üszök BluntOne beat, ahogy a maestro maga is mondaná. Nagyon adom benne a jazzy, szóló-szerű rhodes bejátszásokat, ami kb. a közepétől jön be. Kolos lírikája pedig szintén nagyon bolond, magashegyi flow.

BluntOne: Pogó lassított felvételben. Sámántánc. Kolos felvétele közben érezhető őserő járja át a stúdiót.

Legnyugodtabb ember

Co Lee: Húrelmélet. Esszenciális hangulat. Nyugi van. Don C hangja csodálatosan hangzik kikeverve.

don C: Talán ez a kedvencem a 4 közül, nem azért mert rapelek is rajta, csupán maga ez a jazzy, játékos, laza vibe nagyon közel áll hozzám. Mindig hatalmas élmény leülni Levi (BluntOne – a szerk.) Rhodes zongijához amikor nála vagyok, illetve kísérletezgetni az ő dobjaira. Így hogy Kolos is ott volt velünk és egyből írt rá egy vad verzét, egyik kedvenc studizós élményemmé vált ez.

BluntOne: Már magára a dobra is nagyot mentünk, aztán mikor Doni rápakolta a Rhodes-ot, leesett a fejünk. Kolos kábé itt kezdett el írni rá, mire a bassline-t felütöttem és összeraktuk a szerkezetet, kb. kész is volt a szöveg. Crazy.

Monszun

Co Lee: Kung fu beat, Wu-Tang hangulat, mégis marad lo-fi. BluntOne egyik legjobb beatje szerintem. A vihar. A nyugalom szigete sem lehetne az ami, az ott tomboló viharok nélkül. Kapja be mindenki.

don C: Egy harcművész induló. Mindannyian flesseltük a Wu-Tang sorit, aztán így elhatároztuk, hogy rakunk valami igazi, nyers kung-fu trekket. Huncut lett.

BluntOne: “Csináljunk valami Wu-Tang sword style-t, valami kung fu shitet” – “Ja, ja.” Fülesben csépelem az mpc-t, ezek meg telefonon nyomnak valami coop lövöldözős game-et. Kolos szövegével a beatet is teljesnek érzem, nem csak a vaker funkciót tölti be hanem egy hiányzó hangszert. Dani SP-404-en talál valami nagyon gonosz kaszás hangot. Rá is vettük izibe.

Jól vagyok

Co Lee: A konklúzió. Kalimba, meditáció. A végkifejlet, megbékélés és felismerés. Könnyed, de mégis súlya van. Legyetek már jól végre!

don C: Időrendi sorrendben ez a zene az Izzó után készült majdnem rögtön. Miközben a srácok dolgoztak az Izzón, kezembe került egy kalimba és elkezdtem hülyéskedni rajta, aztán találtam egy elég fless dallamot, ami a többieknek is nagyon beadta. Levi elkezdte szépen összerakni az egészet, majd picit még a Rhodes-szal is rájátszottam. Kolos pedig mondanom sem kell, hogy ezt is hamar megírta és a végeredmény magáért beszél. Lee for prezident! Hálás vagyok, hogy megtörtént ez a két nap és hogy ilyen természetes módon tudtunk hárman együtt zenélni.

BluntOne: Don kalimba randomkodásából gyökerezik ez a beat, aztán egyből megtalálta rá a megfelelő rhodes progressiont is, a bassline-nal kicsit szarakodtunk, de végül egy rhodes bass és egy moog note együtt adta ki az igazságot. Sláger hook!

A Jól vagyok EP borítóját Lakatos Gelléri Barnabás festette.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés