Stílus
A klasszikus karácsonyi sütik egészségesebb verziója
Ahány ház, annyi szokás, hogy mit főzünk karácsonykor, de az biztos, hogy mindenhol megvan az a süti, ami már hagyományosan hozzá tartozik az ünnepekhez. A karácsony nem a fogyókúráról szól, elkészíthetjük viszont a klasszikus édességek egy fokkal egészségesebb verzióját is, így aztán végképp nem kell aggódnunk a cukortúladagolás miatt!
Mézeskalács
Forrás: skinnytaste.com
Hozzávalók:
-
3 evőkanál lágy vaj
-
3/4 csésze barnacukor
-
1/2 csésze cukrozatlan almaszósz
-
1 tojás
-
1/3 csésze sötét melasz
-
3 csésze liszt, és meg egy kicsi a formák kiszaggatásához
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
2 teáskanál őrölt gyömbér
-
1 teáskanál őrölt fahéj
-
1/2 teáskanál szegfűbors
-
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
Linzer
Forrás: Katie at the Kitchen Door
Hozzávalók:
-
másfél csésze finoman őrölt mandula és/vagy mogyoró
-
másfél csésze (teljes kiőrlésű tönkölybúza) liszt
-
másfél teáskanál fahéj
-
1/4 teáskanál só
-
1/2 teáskanál szerecsendió
-
1 tojás
-
2 teáskanál víz
-
kb. 8 evőkanál vaj, szobahőmérsékleten
-
1/2 csésze barnacukor
-
3/4 csésze lekvár
-
porcukor a díszítéshez
Keverjük össze a mandulát, mogyorót, fahéjat, lisztet, sót, és szerecsendiót! Verjük fel a tojást egy külön tálban és keverjük el a vízzel! Készítsünk a lágy vajból és a cukorból finom masszát egy habverővel közepes sebességgel keverve 2-3 percig, majd adjuk hozzá a tojást és utána száraz összetevőket! Ha összeállt a tészta, jöhet a formák szaggatása!
Bio-bejgli
Forrás: AntalVali.com
Hozzávalók:
-
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
-
25 dkg bio vaj vagy kókuszzsír (nem finomított olaj, főleg nem napraforgó és társai és nem hidrogénezett növényi olaj, vagy margarin)
-
2 dkg élesztő
-
1 bio vagy házi tojás
-
1 pohár natúr joghurt, vagy (bio) szójajoghurt
-
3 evőkanál méz (vagy esetleg nyers barna nádcukor)
-
1 tojás a kenéshez
Elkészítés és töltelékek itt.
Vegán, gluténmentes tiramisu
Forrás: veganricha.com
Hozzávalók: (10-12 kis sütihez)
-
1/2 csésze zabliszt (őrölt zab)
-
1/4 csésze őrölt kesudió
-
2 evőkanál barna rizsliszt
-
3/4 teáskanál sütőpor
-
1,5 evőkanál bio repce olaj
-
1,5 evőkanál meleg víz
-
egy csipet só
-
1/2 teáskanál ecet
-
1 evőkanál rum (vagy 1/2 teáskanál rum aroma)
-
1/2 teáskanál vanília-kivonat
-
3 evőkanál barnacukor vagy azzal egyenértékű édesítőszer
A tésztához keverjük össze a hozzávalókat és gyúrjuk puha tésztává, majd olajozott kézzel készítsünk kis golyókat belőle, lapítsuk ki őket kissé egy tepsiben, és süssük 180°C-on 12-14 percig. Ameddig sülnek, elkészíthetjük a karamellás tölteléket.
A karamell-krémhez:
-
3 evőkanál barnacukor
-
2 teáskanál víz
-
1,5-2 evőkanál kókuszkrém (vagy más, nem tejtermékből készült krémesítő)
-
1/2 teáskanál szűz kókuszolaj
-
1 teáskanál kukoricakeményítő
-
1 teáskanál (vagy több) instant kávépor
-
2 teáskanál rum/amaretto vagy 1/2 teáskanál rum aroma
Egy kis lábosban keverjük össze a vizet és cukrot, és melegítsük addig, ameddig a megolvadt cukor sűrű masszát képez. Adjuk hozzá a többi összetevőt és kergessük, ameddig krémes lesz, majd vegyük le a tűzről. Kenjük a krémet két süti közé.