Kövess minket

Stílus

A klasszikus karácsonyi sütik egészségesebb verziója

Ahány ház, annyi szokás, hogy mit főzünk karácsonykor, de az biztos, hogy mindenhol megvan az a süti, ami már hagyományosan hozzá tartozik az ünnepekhez. A karácsony nem a fogyókúráról szól, elkészíthetjük viszont a klasszikus édességek egy fokkal egészségesebb verzióját is, így aztán végképp nem kell aggódnunk a cukortúladagolás miatt!

Megosztva

Mézeskalács

Forrás: skinnytaste.com

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál lágy vaj

  • 3/4 csésze barnacukor

  • 1/2 csésze cukrozatlan almaszósz

  • 1 tojás

  • 1/3 csésze sötét melasz

  • 3 csésze liszt, és meg egy kicsi a formák kiszaggatásához

  • 1 teáskanál szódabikarbóna

  • 2 teáskanál őrölt gyömbér

  • 1 teáskanál őrölt fahéj

  • 1/2 teáskanál szegfűbors

  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

Linzer

Forrás: Katie at the Kitchen Door

Hozzávalók:

  • másfél csésze finoman őrölt mandula és/vagy mogyoró

  • másfél csésze (teljes kiőrlésű tönkölybúza) liszt

  • másfél teáskanál fahéj

  • 1/4 teáskanál só

  • 1/2 teáskanál szerecsendió

  • 1 tojás

  • 2 teáskanál víz

  • kb. 8 evőkanál vaj, szobahőmérsékleten

  • 1/2 csésze barnacukor

  • 3/4 csésze lekvár

  • porcukor a díszítéshez

Keverjük össze a mandulát, mogyorót, fahéjat, lisztet, sót, és szerecsendiót! Verjük fel a tojást egy külön tálban és keverjük el a vízzel! Készítsünk a lágy vajból és a cukorból finom masszát egy habverővel közepes sebességgel keverve 2-3 percig, majd adjuk hozzá a tojást és utána száraz összetevőket! Ha összeállt a tészta, jöhet a formák szaggatása!

Bio-bejgli

Forrás: AntalVali.com

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

  • 25 dkg bio vaj vagy kókuszzsír (nem finomított olaj, főleg nem napraforgó és társai és nem hidrogénezett növényi olaj, vagy margarin)

  • 2 dkg élesztő

  • 1 bio vagy házi tojás

  • 1 pohár natúr joghurt, vagy (bio) szójajoghurt

  • 3 evőkanál méz (vagy esetleg nyers barna nádcukor)

  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés és töltelékek itt.

Vegán, gluténmentes tiramisu

Forrás: veganricha.com

Hozzávalók: (10-12 kis sütihez)

  • 1/2 csésze zabliszt (őrölt zab)

  • 1/4 csésze őrölt kesudió

  • 2 evőkanál barna rizsliszt

  • 3/4 teáskanál sütőpor

  • 1,5 evőkanál bio repce olaj

  • 1,5 evőkanál meleg víz

  • egy csipet só

  • 1/2 teáskanál ecet

  • 1 evőkanál rum (vagy 1/2 teáskanál rum aroma)

  • 1/2 teáskanál vanília-kivonat

  • 3 evőkanál barnacukor vagy azzal egyenértékű édesítőszer

A tésztához keverjük össze a hozzávalókat és gyúrjuk puha tésztává, majd olajozott kézzel készítsünk kis golyókat belőle, lapítsuk ki őket kissé egy tepsiben, és süssük 180°C-on 12-14 percig. Ameddig sülnek, elkészíthetjük a karamellás tölteléket.

A karamell-krémhez:

  • 3 evőkanál barnacukor

  • 2 teáskanál víz

  • 1,5-2 evőkanál kókuszkrém (vagy más, nem tejtermékből készült krémesítő)

  • 1/2 teáskanál szűz kókuszolaj

  • 1 teáskanál kukoricakeményítő

  • 1 teáskanál (vagy több) instant kávépor

  • 2 teáskanál rum/amaretto vagy 1/2 teáskanál rum aroma

Egy kis lábosban keverjük össze a vizet és cukrot, és melegítsük addig, ameddig a megolvadt cukor sűrű masszát képez. Adjuk hozzá a többi összetevőt és kergessük, ameddig krémes lesz, majd vegyük le a tűzről. Kenjük a krémet két süti közé.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük