Kövess minket

Stílus

A leghíresebb szemüvegek

Famous Eyeglasses névre keresztelték azt a fotósorozatot, melyet Federico Maurer készített el. A fotók között a hírességek összetéveszthetetlen stílusú szemüvegeit ismerhetjük fel.

Megosztva

Mielőtt még belecsapunk a lecsóba, egy kis történeti áttekintéssel indulunk, hogy mindenki képben legyen azzal a tárgyal, ami a kivezette az embereket a „homályból”.

Roger Bacont (1214-1294), az angol származású ferencrendi szerzetest tartják a szemüveg feltalálójának. Az 1280-as években Olaszországban, az ő könyvei hatására készültek el az első, szövegre helyezendő olvasólencsék, Alessandro di Spina firenzei mester kezei által. Mivel a látást javító lencsék rögzítése körülményes és nehezen megoldott volt, így a drága, törékeny eszközöket sokszor leejtették.

Fél szemre való lencse a monokli volt, zsinóron gomblyukba erősítve. Két szemre akár különböző lencséket egyszerre a lornyonban alkalmaztak, ami az egyik kézben tartva, lefoglalta azt. Kétkezes munkához a cvikkert (zwicker a. m. csíptetős) használták. A mai keret használata a 19. században vált általánossá – írja le szépen a Wikipédia.

Most pedig lássuk, az ikonikussá vált szemüvegeket:

[gembed G=szemuvegek]
Képek: Federico Maurer

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés