Kövess minket

Kult

A legnagyobb tévhit az alvással kapcsolatban a Huffington Post alapítója szerint

Életünk jelentős részét átalusszuk, de korántsem feleslegesen – az alváshiánnyal az egészségünket kockáztatjuk.

Megosztva


A mai ember alváshiánytól szenved, ami már komoly következményekkel fenyegető válsággá fajult: egészségünk, munkaképességünk, teljesítményünk, sőt kapcsolataink, boldogságunk forog kockán. 

Arianna Huffington, az egyik legbefolyásosabb amerikai újságíró, a The Huffington Post internetes hír- és véleményportál alapító –főszerkesztője, nem kevesebbet állít, mint hogy az alvás forradalmára van szükség. Erről ír a Geopen gondozásában megjelent, Az alvás forradalma című könyvében. 

Az írónő célja szertefoszlatni teljesítményorientált, hajszolt korunk tévhitét, miszerint: az alvás felesleges luxus, időpocsékolás, amely csak az időt veszi el a „hasznos” tevékenységtől. Kutatásokkal, tudományos érvekkel alátámasztva, de könnyed, olvasmányos stílusban, rengeteg személyes történettel beszél az alvás minden lehetséges aspektusáról. Olyan kérdéseket is érint, mint hogy mit gondoltak az alvás és az álmok jelentőségéről a régi egyiptomiak, görögök, a középkor embere, s aztán Freud meg Jung, vagy éppen a különböző művészeti ágak képviselői. Áttekintést kaphatunk az alvással – vagy alváshiánnyal – kapcsolatos mai tudományos kutatásokról, Kaliforniától Svédországon át Indiáig.

A szerző természetesen részletesen ismerteti az alvási rendellenességek fajtáit, tüneteit, megelőzésük vagy lehetséges gyógyításuk módjait; ötleteket kapunk a gyorsabb, könnyebb elalvásra: még egy alvást segítő meditációs gyakorlat teljes szövegét is megosztja az olvasókkal.

Persze nem maradhat ki az „alvásipar” sem: szót ejt a gyakran felesleges, de komoly egészségkárosító következményekkel járó altatókról, valamint azokról a technikai vagy éppen természetgyógyászati eljárásokról, amelyekkel luxusszállodák meg matracgyártók csábítják a jó, pihentető alvásra vágyó – pénzes – vendégeket, vásárlókat. Egy tehát biztos: aki kézbe veszi Arianna Huffington könyvét, nem fog rajta elaludni.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.