Kövess minket

Aztaa

A Louis Vuitton vásárolta meg a világ második legnagyobb gyémántját

Meg is van a jövőbeli Louis V gyűrűk alapanyaga.

Megosztva

Habár a nagy múltú Louis Vuitton többnyire a ruházati cikkeiről és luxuskiegészítőiről híres, nem titok, hogy a cég nyitni szeretne az ékszerek felé is, e törekvésüket pedig a közelmúltban meg is pecsételték, nem mással, mint a világ második legnagyobb gyémántjának megvásárlásával.

A gyémánt a Sewelô, avagy “ritka lelet” nevet viseli és tavaly áprilisban bányászták ki Botswanában.

Súlya 350 gramm, mérete mint egy tenisz/baseball-labdáé, nem mellesleg pedig 1758 karátos. 

Forrás: Town & Country Magazine

A drágakövet a kanadai Lucara Diamond Corp. hozta a felszínre, velük, és a belga – azon belül is meglepő módon antwerpeni – HB céggel társult most a Louis Vuitton, ők hárman szeretnének közös erővel különböző ékszereket gyártani a Sewelô-ból. Megállapodásuk szerint a Lucarát az 50 százalékos részesedésén túl egy egyelőre meg nem nevezett összeg is megilleti majd.

Az, hogy mennyi is pontosan a gyémánt értéke egyelőre rejtély, hiszen ez csak a csiszolási folyamat után derülhet ki, mégis azt jósolják, hogy több tízmillió dollár is lehet az ára. A társuló cégek mindemellett közölték, hogy az ékszerek eladásából befolyó összegek 5 százalékát közösségi programok finanszírozására és szervezésére ajánlják fel Botswanában, ahonnan a Sewelô származik. 

Forrás: Gulf News

Egyelőre az is kérdéses, hogy ki veszi kezelésbe majd az ismeretlen összegért vásárolt gyémántot, a New York Times cikkében megszólított Marcel Pruwer (az Antwerp Diamond Exchange korábbi elnöke – a szerk.) szerint ugyanis

„nagyjából 10-nél kevesebb olyan ember él a Földön, akik tudják, mit lehet kezdeni egy ilyen kővel. Miként kell elvágni, vagy egyáltalán csak letenni a pénzt, hogy megvegyék.” *

A világ legnagyobb gyémántja címet egyébként az 1905-ben, Pretoria környékén kibányászott Cullinan birtokolja, ez 3106 karátos volt, hozzá képest lehet csak második a mostantól Louis Vuitton tulajdonban álló drágakő.

* A csillaggal jelölt idézet a 24.hu fordítása.

(CNN / 24.hu)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés