Kövess minket

Film

A magyar Médiatanács szerint a kábítószerek kipróbálására ösztönözheti a tiniket a Netflix

Megosztva

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ma közétett egy közleményt az oldalán, melyben bejelentették, hogy a Budapest 90,3 MHz frekvencia használatára kiírt pályázatot a Tilos Kulturális Alapítvány nyerte, így szerencsére tovább sugározhat a rádió.

Szintén ebben a közleményben az is benne van, hogy a Médiatanács vizsgálata megállapította, hogy a Netflix egy, a kábítószerek használatát és hatását bemutató doku-sorozatánál nem megfelelő korhatári besorolást használt, és ezzel drogozásra ösztönözhette a fiatalokat.

Nézői bejelentésre vizsgálta a hatóság a Netflix „Hogyan irányítsd az elméd” című sorozatát.  A hatósági vizsgálat megállapította, hogy a négyrészes sorozat a pszichedelikus szerek hatásait olyan módon mutatja be, hogy az a 18 év alatti korosztályt a műsorban szereplő narkotikumok kipróbálására ösztönözheti. A készítők részletesen foglalkoznak a kábítószerek állítólagos pozitív hatásaival, ugyanakkor a veszélyeket csak felületesen és hiányosan említik – állítja a Médiatanács.

A műsorszámot a Netflix „16 éven felülieknek” besorolással tette közzé, azonban a Médiatanács döntése értelmében a „18 év felettieknek” szóló korhatár-kategóriába kellett volna sorolni és olyan hatékony műszaki megoldással ellátni, amely biztosítja, hogy a műsorszám kiskorúak számára ne legyen elérhető. A sorozat más országokban, például az Amerikai Egyesült Államokban a „TV-MA”, azaz a „csak felnőtt közönségnek” szóló besorolással került adásba.  

A Netflix Hollandiában bejegyzett társaság, így a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, a magyar hatóság – főszabály szerint – nem járhat el vele szemben. A Médiatanács ezért értesíti a Commissariaat voor de Media (CvdM) holland társhatóságot, rendelkezésükre bocsátja saját vizsgálati eredményeit és kéri tőlük az eset kivizsgálását.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés