Kövess minket

Hiphop

A magyar srác, akinek dallamaira Tory Lanez, Snoop Dogg, Offset és Famous Dex is rappelt már

Ice Melodies interjú.

Megosztva

Forrás:

Az Ice Melodies név alatt alkotó Hévízi Kristóf szerencsés és kivételes helyzetben van: ahelyett, hogy azok közé tartozna, akik a Deák téren JBL-ről bömböltetik a Migost, ő zenét csinál nekik. De vannak az ő saját melódiáit tartalmazó alapok Offseten túl Lil Uzi Vertnél, Snoop Doggnál, Famous Dexnél és Guap Tarantinónál is, legutóbb pedig Tory Lanez rappelt egy beatre, melyen tengerentúli producertársával közösen dolgozott. Míg az előbb sorolt előadók Tarantinón kívül eddig még hivatalosan nem jelentették meg azon zenéket, melyeknek melódiáiért rendre a meglepően fiatal samplemaker felel, Lanez új, Loner című albumára rákerült a Kristóf keze munkáját dicsérő 1 Hitter. Ezen túl, hogy magyar vonatkozást is említsünk, Ice Melodies dallama hallható az Ibbigang Figurával közös Mátkám című dalában is.

A Global Cartel producerkollektívát alapító budapesti srácot sikerült elcsípnünk egy interjúra, melyben eddigi munkáiról, gyakori produceri dilemmákról, a gigasztárokig vezető útról és a jövő évi terveiről kérdeztük.


Mióta zenélsz?

2019 március közepén kezdtem, az elején csak unaloműzésképpen csináltam, viszont 2020 márciusában, mikor elkezdtem csak melodykat csinálni, felgyorsultak az események, innentől kezdtem el több időt szánni a zenélésre, tehát mondhatjuk azt, hogy komolyabban 2020 márciusa óta foglalkozom vele.

Mennyi idős vagy?

19 éves vagyok.

A producerekből álló Global Cartel kollektíva alapítója és oszlopos tagja vagy, mit érdemes tudnunk a csapatról?

Ez egy nemzetközi producer kollektíva amit 2020 áprilisában hoztunk létre. Jelenleg 16 tagból áll a csapat, főként amerikaiak és németek, én vagyok az egyetlen magyar. Elsősorban azért hoztuk létre, hogy „erőinket egyesítve” minél több nagyobb előadóhoz és producerhez jussunk el egymás segítségével. Kiadott zenéink vannak többek között Lil Uzi Verttel (Sauce It Up), Gunnával (Oh Okay), Young Thuggal (So Drippy) és Tory Lanezzel is (1 Hitter). [instagram]CESfh0Ej3p4[/instagram][instagram]CESff1jD6Pi[/instagram]

Milyen út vezet Tory Lanezig? Röviden foglald össze, hogy áll össze egy zene nálad, majd hogy jutnak el egyes projektek egészen az A kategóriás trapsztárokig. 

Példának elmondom, hogy az én esetemben egy Tory Lanez szám hogy jött össze. Van egy haverom, Crunch, aki szintén a csapatunkban van. Ő jóban van Tory Lanez hangmérnökével, és mikor szóltak neki, hogy Torynak kellenek új beatek, Crunch szólt nekünk a lehetőségről, így hát küldtem neki új loopokat. Ezekből ő felhasznált párat és a komplett beateket továbbította Tory hangmérnökének. Tory a stúdióban kiválasztotta az én közös beatem Crunch-csal, és megszületett a 1 Hitter című szám. [vembed youtube=”SiOxPod5koU” ]

Milyen előadóknak dolgoztál eddig?

Rengeteg előadóval van számom, ezek közül szinte az összes külföldi. A legnagyobb előadók, akikkel eddig dolgoztam: Migos, Snoop Dogg, Tory Lanez, Lil Uzi Vert, Famous Dex. A legbüszkébb ezek közül a Migos számra vagyok, ami egyelőre kiadatlan, de elméletileg rajta lesz a következő albumukon, a Culture 3-n.

[vembed youtube=”InD-SaMacHA” ]
Ki a személyes kedvenc előadód?

Tyler, the Creator, ő egy művész.

Mennyiben válogattad meg te magad a zenészeket, és mekkora szerencse kellett egy-egy projekt megvalósulásához?

Többnyire semennyire. Szerencsére elég jó kapcsolataim vannak, az új loopokat mindig nagyobb producereknek küldöm ki, viszont sosem tudom, hogy ők merre fogják továbbítani a komplett beateket amik az én loopjaimmal készültek. Mindig utólag tudom meg ha kaptam valamilyen új placementet. Bármelyik nap felkelhetek úgy, hogy egy újabb nagy előadóval van közös számom. Lehet, hogy jövőhét szerdán rámírnak, hogy rajta vagyok Lil Baby új albumán. Bármi megtörténhet.

A laikusok kedvéért: mi az a placement?

Gyakorlatilag ez egy kifejezés a producerek között, amit akkor használsz ha egy beatedet felhasználja egy előadó. Tegyük fel, hogy csinálok egy beatet Lil Babynek. Ha használja azt a beatet és egy komplett számot csinál az én alapommal, akkor az azt jelenti, hogy van egy Lil Baby placementem. [instagram]CDR8jpPJi6N[/instagram][instagram]CAfkIigH4L5[/instagram]
Mint egy posztodban írtad, habár beatmakeri tevékenységet végzel, te hivatalosan samplemaker vagy. Felmerülhet a kérdés, mit csinál pontosan egy samplemaker?

Egy samplemaker melodykat/loopokat készít, amiket más producerek felhasználnak. Nem véletlenül váltam samplemakerré, jól tudtam, hogy ebben van a hatalmas lehetőség és így tudok majd a későbbiekben minél több előadóhoz és producerhez eljutni.

Mi a különbség egy melody és egy loop között?

A melody és a loop gyakorlatilag ugyanaz, egy zenében a dallam. A loop kifejezést inkább producerek és zenészek használják. 

[vembed youtube=”aoA0EVytzQc” ]

Több kritikát is kaptál annak kapcsán, hogy az alapok, melyekre nagy nevek rappeltek, csak a melódiáidat tartalmazzák, más szóval nem te vagy a dalok konkrét producere. Mit gondolsz az ilyen felvetésekről, és hol kezdődik szerinted a producer? Honnan lehet valamire azt mondani, hogy te felelsz érte?

Ugyanolyan szerepe van a beatben annak, aki a melodyt csinálta, mint aki a drumokat, ezen nincs mit vitázni. Érdemes megemlíteni, hogy manapság nagyon nagyon kevés olyan nagy producer van, aki magának csinál melodyt. Sonny Digital, Southside, Tay Keith, Metro Boomin és konkrétan minden elismert trap producer az esetek legnagyobb részében mások loopjait használja.

Tapasztalatod alapján hogy lehet a legkönnyebben terjeszteni a saját neved produceri berkeken belül?

Mikor 2020 márciusában elkezdtem ezerrel loopokat gyártani, rengeteg kapcsolatot alakítottam ki. Instagramon van egy elég nagy, több tízezer producert magába foglaló közösség, én legelőször arra törekedtem, hogy ebben a körben tegyem ismertté magam. Az elején több ingyenes loop packet tettem elérhetővé. Ez egy elég gyakori megoldás samplemakerektől, ezzel rengeteg követőt lehet szerezni, persze csak akkor, ha elég erősek és egyéniek a melodyjaid. Számos példa volt arra is, hogy beat versenyeket tartottam, ez is egy jó mód arra, hogy új producerek kövessenek be. Nagyon sokat számít az elején, hogy minél több producerrel dolgozz együtt, minél több kapcsolat, annál jobb. Az Instagram egy remek platform terjeszkedésre, márciusban 300 követőm volt, a hónapok alatt ez most már felment közel 3000-re. [instagram]CFPhhYujLZp[/instagram]

Mit vársz a 2021-es évtől?

Rengeteg kiadatlan placementem van amiket nemrégiben szereztem, remélem ezek közül minél több fog hivatalosan megjelenni. A legnagyobb célom 2021-re egy Gold vagy Platinum (RIAA Gold/Platinum Plaque – a szerk.) lemez.

Az érdeklődők merre találhatják meg további projektjeid, hol csekkolhatjuk a munkáidat?

Minden zenével kapcsolatos dolog fent van az Instagramomon: @icemelodies.

[instagram]CJGylZCMQ-s[/instagram]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük