Kövess minket

Aztaa

A magyaroknál továbbra is a fű a legnépszerűbb drog, de a fiatalok egyre kevesebbet tépnek

Minden évben aranyérmes.

Megosztva

Forrás:

A korábbi évekhez hasonlóan Magyarországon továbbra is a kannabisz a leggyakrabban használt kábítószer, fogyasztása leginkább a 18-34 éves fiatalokra, illetve fiatal felnőttekre jellemző – közölte kedden közzétett éves jelentésében az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA) – írja az MTI.

A jelentés szerint a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a fiatal felnőttek körében az elmúlt években csökkenőben van a kannabisz fogyasztása, ugyanakkor az ecstasy, a kokain és az amfetaminok használata 2007-óta folyamatosan erősödik, ahogy egyre elterjedtebbek az új szintetikus pszichoaktív anyagok is.

Ezzel egy időben több magyar középiskolás diák esetében regisztráltak alkoholfogyasztást. Az alkalomszerű, de nagy mennyiségű alkoholfogyasztás gyakorisága magasabb volt Magyarországon az összes többi vizsgált ország – az unió 28 tagállama mellett Törökország és Norvégia – átlagánál.

Magyarországon az elmúlt 10 év során évente 20 és 30 közötti kábítószer okozta halálesetet jelentettek be. Az ilyen jellegű halálesetek – amelyek közvetlenül a tiltott szerek használata okozta mérgezéseket és túladagolásokat jelenti – legfőképpen a heroin magasabb tisztaságának tulajdonítható.

A specializált kezelési központok adatai azt mutatják, hogy folyamatosan nőtt az új pszichoaktív anyagok miatt kezelését igénylő ügyfelek száma, amíg a heroin fogyasztás miatt igényelt kezelés 2010 óta csökken. A kezelésre jelentkező 10 eset közül kettő a nők köréből kerül ki – közölte jelentésében az uniós drogügynökség.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés