Kövess minket

Aztaa

A mai naptól legális a fű Kanadában

Több száz marihuána bolt nyitott ki szerdán.

Megosztva

Forrás:

Hatalmas sorok alakultak ki a frissen nyílt fűboltok előtt Kanadában, miután az Észak-Amerikai országban ma életbe lépett a marihuána rekreációs célokra való felhasználását engedélyező törvény. Az elemzők áruhiányra számítanak az új korszak elején.

Az új törvény értelmében minden 18 év feletti kanadai négy darab marihuánabokrot termeszthet a saját otthonában személyes használatra, és legfeljebb 30 gramm szárított kannabiszt szabadon magánál tarthat. A korábban birtoklás miatt börtönbe került egyének kegyelmet kaphatnak. Azokat továbbra is büntetik, akik kiskorúaknak adnak el marihuánát. Az árusításra engedélyezett helyeket a tartományok és a helyi önkormányzatok választották ki.

A könnyű drog legalizálása Justin Trudeau miniszterelnök egyik legfontosabb kampányígérete volt. A kanadai kormány szerint a marihuána árusításának és fogyasztásának a törvényesítése az egyetlen mód arra, hogy felszámolják a több milliárd dolláros illegális marihuána-üzletágat, amelyet mostanáig a szervezett bűnözői csoportok tartottak kézben. A kormány becslése szerint akár évi 400 millió dollár adóbevétele is lehet az államnak a legalizálásból, de a magáncégek is beindultak, valaki például füves sört készül gyártani. Ezzel Uruguay után Kanada lett a világ második országa, ahol legalizálták a fű birtoklását és akár rekreációs célú fogyasztását is. 

(444, MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük