Kövess minket

Hiphop

A minden és a semmi határán felsejlik a lényeg – Laza Laca: „215B” album és klippremier

Megosztva

Forrás:

A szűkös terek, a hideg folyósok ellenére is van jó oldala annak, ha valaki egy egykori apácaneveldéből lett kollégium falai között él, csupán néhány lépésnyire attól a stúdiótól, ahol próbál valami újat, valami maradandót létrehozni. Valami emberit, a szürke hétköznapok körforgásában.

Laza Laca fél éve bérel egy termet a Dürer Kerttel egy telken lévő Keleti Blokkban, ám hamarosan költöznie kell, mert a területen munkagépek veszik át az uralmat; de hogy mégis milyen szándékkal, azt egyelőre csak találgatni lehet. Ebben a meglehetősen frusztráló helyzetben hozta tető alá – még pont időben, a rombolás előtt – első szólólemezét a Sör és Fű emszíje, amolyan mementóként, az elmúlt éveire emlékezve.

A stílszerűen 215B-re keresztelt cumó tulajdonképpen Laca személyes hangvételű belső utazása, egy lenyomat erről az időszakról. Itt most Laca mondja ki a végső szót, ezért sincsenek közreműködők a lemezen, habár ez nem teljesen igaz, hiszen a Néha kell című trackben Sena énekli a kellemesen andalító refrént. A 18 számos album egyébként teljesen klasszik vonal, vagyis ezúttal a fotelbe besüppesztő, bólogatós boom bap hangzás dominál, habár Laca korábban lazán ráment újvonalas beatekre is, elég csak a 2018-ban megjelent trEP Ep-t felidéznünk tőle.

Forrás:

Mindemellett gondosan felépített, többször hallgatható cumó a 215B: az észrevétlenül kötelező f*szméregetés helyett sokkal inkább az üzenet, a gondolat fontossága, és az önmegismerés áll a középpontban, anélkül, hogy túlzottan szájbarágóssá, öncélúvá válna a dolog. A trackek könnyedén karolnak egymásba, a szöveg szinte folyik, azonban nem el, hanem be, csak győzd szusszal, miközben emésztgeted. Nagyon passzol a hangulathoz, hogy néhányszor Szepes Mária írónőt is hallhatjuk, hogy aláhúzza a mondanivaló lényegét, sajátos megvilágításba helyezve azt.

Eleddig a Gáz, Az Ismerd Meg Önmagad, valamint az Így Írtok Ti kapott klipet a lemezről, de a cikk vége felé csekkolhatjátok a legfrissebbet, a 215B-hez készült vizuált is, tudniillik az albumot egy klippremier is kíséri.

Fontos megemlíteni még, hogy két számban Mango szkreccsel, ami több okból is örömteli, de adjuk át a szót Lacának, hiszen nála senki sincs jobban képben az október elsején megjelenő albummal kapcsolatban.

Laca az albumról:

[highlight]„ A 215B egy terem a Dürer Kert épületében, a Keleti Blokkban. Annak idején a Keleti Blokk egy művészeti egyesület volt, mára csak a hely viseli ezt a nevet. Az épület volt egyetemi kollégium, apácanevelde, és ki tudja még mi. Jelenleg próbatermek, műtermek és stúdiók vannak itt, egy igazi kreatív bázis a kortárs művészeknek.

A stúdiónk 2016 óta ebben az épületben található, én pedig fél éve vettem ki a 215B-t, ami ugyanazon a folyosón van, 4 ajtóval arrébb. Nehéz anyagi és családi körülmények kényszerítettek abba a helyzetbe, hogy egy „szellemkoliban” éljek 28 évesen, de aztán mégis hamar megszerettem ezt az életvitelt.

Csakhogy november elsejével mindannyiunk bérleti szerződését felmondták. Úgy tudni, luxusszállodát akarnak építeni a telekre a közelben felújított stadion miatt, már el is kezdték a dózerolást. Szóval a művészek utcára kerülnek, vagy oldják meg, ahogy tudják…

Az egész album a Keleti Blokknak állít emléket: a borító tematikája mellett a klip, ami a megjelenés napján érkezik, szintén erre fókuszál, hogy minél többet megmentsünk ebből a csodából, aminek hirtelen vége szakadt.

Az album különböző életszakaszaim foszlányait egyesíti. A legrégebbi szövegek már több mint 4 évvel ezelőtt íródtak. Az évek során többször vettem elő a projektet, és mindig haladtam vele valamennyit, de végül folyton visszakerült a fiókba. Amikor beköltöztem a stúdiónk mellé, adtam magamnak egy határidőt, és kitaláltam, hogy befejezem, véglegesítem az albumot.

A hosszú, újabb és újabb brainstormingokkal teli folyamatnak megfelelően a dalok is többféle hangulatot tükröznek: van pár „tipik reppes”, néhány mélyebb-melankolikusabb, pár vidámabb és egy-két érzelmesebb track is. Sokat jelent nekem, hogy ilyen kerek egészre forrta ki magát, és komplett 5 évemet foglalhatom bele 18 dalba. Az intro-outro páros, vagy a skitek mind egy-egy szelet az egészből, ezért érdemes lehet legalább egyszer figyelmesen, csendben végighallgatni az 50 perces motyót, majd érlelni kicsit.

Köszönöm a remek beateket a legkiválóbb producereknek, Áci tesómnak a sirató refrént, písz az egész Common Vibe-nak és a Várkonyi Csibészeknek! Köszönöm a legcsodálatosabb énekesnőnek, Senának a megtiszteltetést, hogy valóra váltotta egy gyerekkori álmomat gyönyörű hangjával. DJ Mango masterelte az anyagot, analóg vasakon, szalagos magnón és mindenen, ami ahhoz kell, hogy úgy szólaljon meg, mint egy varacskos disznó (plusz a szkreccsekkel is elhülyültünk). Nagyon nagy hála neki!

Büszke vagyok erre az albumra és a barátaimra, akik támogattak, segítettek mindenben, ami ahhoz kellett, hogy létrejöhessen az első nagylemezem.[/highlight]

[vembed youtube=”S9gLGKeT5xw” ]És az új klipről:

[highlight]A klipet közösen rendeztük Kriston Csabával, akit a nemrég megjelenő Rorschach Raw feat. Laza Laca-klip kapcsán ismertem meg. Elképesztően kreatív és ügyes srác, eléggé közös hullámhosszon vagyunk, így rendkívül élvezetes a közös munka. Rendezője, operatőre és vágója egyaránt a mozinak, amit Gönczöl Viktor világosított ezúttal is. Hatalmas hála a srácoknak!

A videoklip minél többet igyekszik megmutatni a Keleti Blokkbeli életvitelből. Az intrója egyben a lemez intrója is, ami arról szól, hogy… Nézzétek meg J

Beköltözés, zenélés, lazulás és kreatív munka. A 215B-ben, aztán a stúdiónkban, majd a végére a közösségi nappaliban, egy kisebb házibuli keretében. Szűkös, sötét folyosók, mély, autentikus reppek.

Szándékom szerint a klip és az album egyaránt méltó emléket állít ennek a kultikus helynek, oly sokunk első-második otthonának. Egy fejezet lezárult, lássuk, mi jön ezután![/highlight]

Az album természetesen fellelhető a digitális zenebutikok kínálatában, ám az is könnyen elképzelhető, hogy a fizikai formátum, vagyis a CD-k mellett még kazettán is legyártásra kerül limitált példányszámban.

A 215B megjelenését a Rootsban ünnepli Laca barátai társaságában egy kis zenés, haverkodós összejövetel keretein belül, október 3-án, szombaton.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés