Kövess minket

Aztaa

A modern kori pankráció egyik legjobb viszálya – Kazuchika Okada vs. Kenny Omega

Megosztva

Forrás:

Hazánkban sajnos a pankráció még mindig az előítéletek céltáblája, ezért nem nagyon alakult ki itthon kultúrája. Ráadásul a hazai rajongók többsége a WWE-n kívül minden más profi birkózó promóciót a perifériára tol, így nem tudja, milyen virágzáson megy keresztül pl. a brit, vagy az ausztráliai pankráció. Az elmúlt években ide tartozott még Japán legnagyobb birkózó szövetsége, a New Japan Pro Wrestling (NJPW), ám két korszakos zseninek, Kenny Omegának és Kazuchika Okadának köszönhetően ennek a szubkultúrának az itthoni rajongói is tudják mi fán terem a keleti pankráció.

Kenny Omega

A kanadai Tyson Smith kalandos úton került Japánba. Először hokikapusként próbált érvényesülni, majd a WWE rajongójaként 16 évesen elkezdett egy haverja hátsó kertjében birkózó gyakorlatokat elsajátítani. Ekkor találta ki a Kenny Omega nevet, majd némi finomhangolást követően karakterét kedvenc videojátéka, a Street Fighter hatására építette fel. A 2005-ös év nagy lehetőséget tartott neki, hiszen nagyon fiatalon, mindössze 22 évesen leszerződtette a WWE, ahol egyből a szervezet egyik fejlesztési szakosztályához rendelték. Viszont itt semmit nem tudtak számára kitalálni, legtöbbször ki sem küldték a ringbe. Így Omega nagy lépés előtt állt: vagy marad a gyerekkori kedvenc szervezeténél vagy 20-ra lapot húz és a független szervezetek világában próbál szerencsét, ahol a fizetés jóval kevesebb, a kiadás pedig jócskán több. Szerződése felbontását kérte, amit pár nappal később meg is kapott. 2010-ig különböző szervezetek közt ingázott és próbálta terjeszti a nevét, mikor kapott egy hívást Japánból, hogy ott legyen állandó tagja a NJPW-nek. Omega eleinte a goofy wrestlingként elhíresült műfajban jeleskedett. Hírhedtebb meccsei közé tartozik, mikor egy plüss bábúval birkózott, vagy mikor egy 9 éves lány ellen állt ki (igaz, utóbbi a DDT Wrestling kötelei közt). Ez a meccs példája volt annak, hogy Omega az egyik legbiztonságosabb birkózó, így Japánban is mertek egy nagyobb szerepet adni neki.

[vembed youtube=”WAaDyWHRCeU” ]Az áttörés 2014-ben jött, mikor Omega csatlakozott a Bullet Club nevű bandához, akik a NJPW rosszfiúi voltak. Az ő segítségükkel több címet is nyert, majd 2016-ban vezérré lépett elő a társulatban. Ugyanebben az évben megnyerte a japán szervezet legrangosabb tornáját, a G1 Climax-et, mely feljogosította egy meccsre az IWGP Nehézsúlyú Bajnoki Övéért (ami sokak szerint a világ legnagyobb presztízsű öve), a 2016 óta bajnok Kazuchika Okada ellen.

Kazuchika Okada

Okada útja közel sem járt akkora feladásokkal, mint ellenfelének. A pankráció iránti szerelme tesójának köszönhető, aki egy barátjától kérte kölcsön az aktuális NJPW videojátékot. Ezután 17 évesen már debütált is kisebb Japán szervezeteknél, ahol tapasztalatot gyűjtött és tanult az ország egyik legnagyobb legendájától, Último Dragóntól. 2007-ben, mindössze 20 évesen már a NJPW kötelékét erősítette, ahol részt vett a szervezet Young Lions programjában. Ez annyit jelent, hogy a fiatal birkózókat egy 12 hónapos edzőtáborba küldik, ahol sportág minden alapját elsajátítják, majd különböző nemzetközi pankrációs szervezetekhez küldik őket, hogy fejlesszék ringbeli karakterüket, mozdulataikat. 2010-ben végett ért a kiképzés számára, visszatért Japánba, ahol rögtön a szervezet következő arcaként gondoltak rá a fő kreatívok. 2012-ben elnyerte az IWGP Nehézsúlyú Övet Hiroshi Tanahashitól, ezzel megszilárdítva első számú pozícióját. 2016-ben negyedszer szerezte meg a rangos övet, ahol világra szóló regnálását kezdte el. Első nagyobb akadálya a G1 Climax győztes, Kenny Omega volt.

Az összecsapások

Okada és Omega első mérkőzését nagy visszhang előzte meg. Előbbi domináns övvédései miatt sok kritikával kellett szembenéznie, míg utóbbi nyers stílusa miatt a közönség egyik legnagyobb kedvence lett. Sokáig úgy tűnt, hogy Okadát azért építették ilyen dominánsra, hogy Omega győzelme megrázza a pankráció világát. A rajongók nagy többsége egy látványos, kemény meccset tippelt, Omega győzelemmel.

Az első összecsapás az NJPW legnagyobb eseményén, a WrestleKingdomon történt, ahol 27 ezer néző figyelhette, miként mérkőzik meg a két korszakos zseni. A látványos ütközet végül minden trendnek ellentmondva bő 47 percig tartott (az átlagidő általában 25 perc szokott lenni egy címvédő meccsnél), ahol a résztvevők mindent beleadtak, hogy legyőzzék a másikat. Omega több támadást vitt be, de nem sikerült befejező mozdulatát, a One-Winged Angelt bevinni, ellenben Okada többször is elsütötte a The Rainmakert, melyből Kenny végül nem tudott felállni. A mérkőzés annyira jól sikerült, hogy Dave Meltzer, a pankráció nagyon szigorú kritikusa 6 csillagot (az eddigi legtöbbet) adott a legrangosabb Wrestling Observer 5 csillagos skáláján.

[vembed youtube=”xJZ3fHxEpXM” ]A következő ütközet a Dominion nevű esten történt, ahol a két birkózó megint a legkeményebb formáját hozta. Addig püfölték egymást, míg a meccset be kellett fejezni, ugyanis elérték az 1 órás (!) időlimitet, így döntetlennel végződött az összecsapásuk. A meccs érdekessége, hogy Omega ismét sikertelen volt a One-Winged Angel bevitelével, míg Okada sem tudta úgy ropogtatni a Rainmaker-eket, mint az első felvonásban. Dave Meltzer erre a meccsre 6.25 csillagot adott.

A harmadik összecsapás a G1 Climax tornáján történt, azonban most az Nehézsúlyú Öv nem szerepelt, így Okada semmiképp nem veszíthette el azt. Ezen mindössze 25 perc kellett, hogy eldőljön a győztes kiléte: Kenny Omega végre sikeresen bevitte a One-Winged Angelt, így tudta kopogtatni Okadát. Dave Meltzer megint 6 csillaggal jutalmazta az összecsapást, míg a pankrációs közösség különböző fan fictionökkel állt elő, hogyan fognak megint találkozni egymással, ahol Omega elnyeri végre Okadától a pankráció világ egyik legrangosabb övét.

2018 tavaszát írjuk. Kenny Omega az utolsó, Okada elleni ütközet óta elnyerte az IWGP US Bajnoki Övet, majd elveszítette Jay White ellen, míg Okada közeledett a rekorddöntéshez, hiszen több, mint 600 napja birtokolta a Nehézsúlyú Bajnoki Övet. Ezalatt 12-szer védte meg övét, ami rekordnak számít. Mivel a legkeményebb meccseket Omegától kapta, Okada kihívta régi riválisát egy mindent eldöntő összecsapásra, ahol közös megegyezés szerint nem lehet időkorlát, illetve kétszer kell kopogtatni a vesztes felet (2 out 3 falls).

2018. június 9-én Kenny Omega 2-1 arányban legyőzte végre karrierje legnagyobb riválisát, megállítva regnálását 720 napnál, ami a modern kor leghosszabbja. Az urak 65 percig mentek el, ami mindenképp megsüvegelendő (a leghosszabb meccs amúgy Chris Hero és Rich Swann között zajlott, akik 190 percig ütötték egymást). Dave Meltzer 7 csillagot adott, minden idők legjobb meccsének kikiáltva azt.

Mindegyik ütközet után a pankráció közönsége napokig beszélt, elemezte a két birkózót, akik lehengerlő ring technikájuk és az egymás közti kémia miatt felrakta a japán pankrációt minden rajongó térképére. Ha érdeklődsz egy kicsit is a sportág iránt, érdemes megkeresni mind a négy összecsapást, ugyanis hamar meg tudják szerettetni veled a pankráció minden szépségét.

Írta: Steiner Krisztián

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés