Kövess minket

Stílus

A műhely, ahol használt ruhából fejlesztő eszközök készülnek

A pécsi Retextil Alapítványnál gyerekeknek készült, fejlesztő eszközökként születnek újjá a kidobott ruhák egy különleges technika segítségével.

Megosztva


Korábban már volt alkalmam betekinteni a Retextil-műhelybe, ahol minden csütörtökön nyitott foglalkozással várják az érdeklődőket, céljuk ugyanis nemcsak a megvásárolható termékek készítése, hanem minél több embernek megtanítani a technikát, amellyel maguk is újrahasznosíthatják a textilhulladékot. Így mindenki elsajátíthatja náluk, hogyan készíthet a régi pólóiból olyan játékokat, hintákat vagy mászóhálókat a gyermekeinek, amelyek segítenek a korai fejlesztésben.A műhelyben az elmúlt húsz hónapban a Norvég Civil Alap támogatásával azon dolgoztak, hogy elkészítsék a fejlesztő eszközök széles repertoárját a szövés, hurkolás és fonás technikáival. Az alapítvány tájékoztatása szerint a projekt során 21 terápiás eszközt fejlesztettek ki fogyatékkal élő és fejlődésükben elmaradott gyermekeknek, megnyitottak továbbá egy Játszóterem nevű, csak Retextil-termékekből álló, beltéri fejlesztő játszóbarlangot Pécs központjában. A fejlesztés során készült terápiás játékokat Baranya megyei gyerekháznak és 5 fejlesztő intézménynek adományozták a szervezők. A program során retextil-foglalkozásokat tartottak a térség hátrányos helyzetű településein, ahol több száz gyerek próbálhatta ki a terápiás termékeket, hintákat, csörgőket, bábokat, labdákat.


A náluk alkalmazott retextil technkika magyar találmány: a csíkokra felvágott anyagokból először fonalat pödörnek, majd ezt munkálják meg szövéssel, fonással vagy hurkolással. Valójában nem nehéz, és, bár a műhelyben van egy speciális gép, amivel a fonalat sodorják, kipróbáltam otthon, egy elektromos habverővel is meg lehet csinálni. Utána pedig már csak a fantáziánkon múlik, mit készítünk belőle: divatcikket, berendezési tárgyakat (vannak pl. óriási babzsákfotelek is a repertoárban), vagy fejlesztő eszközöket.

A pécsi Retextil-műhely további sajátossága, hogy megváltozott munkaképsségűeknek teremt munkahelyet, ők készítik a termékeket.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés