Kövess minket

Stílus

A Nike perre megy Lil Nas X engedély nélküli „Sátán cipői” miatt

Megosztva

Lil Nas X „Sátán” cipői hatalmas hype-ot generáltak, el is kelt 1 perc alatt az összes Nike Air Max ’97-ből átalakított ördögi, emberi vért is tartalmazó lépő, de az egészet eddig csak a partvonalról figyelő Nike most mégis perre megy – írja a The Verge.

A Nike nem a zenészt, hanem a cipőket elkészítő és értékesítő MSCHF internet kollektívát perelte be, amiért „engedély nélküli Sátán cipőket” árult, Lil Nas X segítségével. A Nike a periratban azt írja, hogy a MSCHF csapat megsértette a cég védjegyét, és az emberi vérrel felturbózott, pentagram medállal érkező cipő körüli felhajtás rontott a cég megítélésén, mivel sokan azt hitték, hogy a Nike saját termékéről van szó. „Sok vásárló azt hihette, hogy a Nike promótálja a sátánizmust” – írják, egyben azt kérik a kollektívától, hogy zúzzák be a cipőket és fizessenek nekik kártérítést. Érdekes, hogy a 2019-ben megjelent, szintén az MSCHF által készített, percek alatt sold out Jézus cipőkért anno nem perelt a Nike, igaz ott nem is volt semmiféle negatív visszhang.

A Nike a periratban többek közt azzal érvel, hogy a cipők talpán való változtatás „biztonsági problémákat” vet fel a felhasználók számára, de a lényege mégiscsak az, hogy a Nike nagyon nem örül, hogy egy emberi vért tartalmazó, Amerika egy része számára megosztó cipőhöz tapadt oda a nevük, hisz több példát is hoznak arra, hogy a közösségi médiában mennyien a Nike-t támadták a cipők miatt.

A The Verge jogászokat is megkérdezett a perről, többen is azt válaszolták, hogy az ügy kimenetele fontos lehet azon cégek számára, akik más termékeit alakítják át, majd adják el újra. Ha a per bírósági szakaszba jutna, és esetleg elmarasztaló, a Nike-nak kedvező döntés születne, az precedensértékű lehet, és más cégeket is arra sarkallhat, hogy pereljenek. „Úgy gondolom nagyon sok luxus márka közelről fogja figyelni ennek az ügynek a kimenetelét” – mondta Alexandra Roberts a New Hampshire-i egyetem jogi karának professzora, aki inkább arra számít, hogy peren kívül megegyeznek a felek, és a cipőket végül nem értékesítik.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés