Kövess minket

Film

A női szív tette teljessé az eredeti Star Wars trilógiát

George Lucas első felesége sokkal többet tett a Csillagok Háborújáért, mint azt sokan elsőre gondolnák.

Megosztva

Mikor 1999 májusában bemutatták a Csillagok Háborújának első előzményfilmjét, sokan úgy érezték valami hiányzik. Persze továbbra is megvoltak a látványos sci-fi helyszínek, lények és ismét egy klasszikus jó vs. rossz történetet láthattunk, de miért kell hosszú percekig unalmas diplomáciai beszédeket hallgatnunk, miért nem mosolyodik el senki, miért veszi magát ilyen komolyan ez a film?! Sokszor feljött magyarázatként, hogy George Lucas túlságosan beképzelt lett és senkire sem volt hajlandó hallgatni az új trilógiával kapcsolatban, így esély sem volt rá, hogy kijavításra kerüljenek az esetleges (vagy inkább elkerülhetetlen) rossz döntései. Ezzel az érveléssel csak az a baj, hogy George Lucas régen sem hallgatott senkire…na jó volt egy kivétel: a felesége.


Marcia Lucas vágóként dolgozott férje mellett, első komolyabb munkája George második filmjéhez, az Amerikai Graffitihez köthető. Ezután három Martin Scorsese filmnél is ott volt vágóként, a Taxisofőrért még egy BAFTA-t is sikerült bezsebelnie. Az 1977-es Star Warsnál tehát nem volt kérdés, hogy ő is a vágószobában lesz, de a nagy különbség közte és a másik két vágó Paul Hirsch és Richard Chew közt az volt, hogy az ő ötleteit meg is fogadta a férje.

Mark Hamill (aka Luke Skywalker) egy 2005-ös interjúban beszélt arról, hogy Marcia milyen apró dolgokkal dobta fel a filmeket. Mikor Luke és Leia egy szakadék fölött lendülnek át, Leai ad egy szerencsepuszit Luke arcára.

[vembed youtube=”VrbvWt5kerw” ]Vagy amikor Chewi elijeszt egy kis robotot.

[vembed youtube=”wtoHjGWc2s8″ ]De nem csak humorral és lélekkel töltötte fel a filmeket, hanem drámával is. A Halálcsillag felrobbantását megelőző jelenet eredetileg végtelenül unalmas volt. Marcia volt az, aki feszültséget és izgalmat vitt az egészbe, azzal, hogy gyakorlatilag a teljes jelenetet átalakította.

[vembed youtube=”2WBG2rJZGW8″ ]Arról nem is beszélve, hogy az ő ötlete volt Obi-Wan Kenobi halála. Ezzel nem csak hogy drámát teremtett, de Darth Vader karakterét is sokkal gonoszabbá tette. Igaz, eredetileg szegény C-3PO-t akarta megöletni, amit George nem hagyott, de a lényeg, hogy legalább volt mersze megölni főbb karaktereket.

[vembed youtube=”sq51w34Hg9I” ]Marcia utolsó munkája a Jedi Visszatér volt, George Lucas következő felesége pedig  sajnos már nem vágta tarkón a férjét, mikor kitalálta Jar Jar Binkset.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés